Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκτυπωτής αναπνευστήρων – Ιαπωνία: Τρισδιάστατη τεχνολογία
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτυπωτής αναπνευστήρων – Ιαπωνία: Τρισδιάστατη τεχνολογία

Εκτυπωτής αναπνευστήρων - Ιαπωνία: Τα σχέδιά τους στέλνονται σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτυπωτής αναπνευστήρων – Ιαπωνία: Ο αναπνευστήρας από τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι μια ακόμη εφεύρεση μέσα στην πανδημία που μας πιστοποιεί για ακόμα μια φορά πως η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Ο δόκτωρ Ισικίτα Ναογιούκι είναι ένας από τους δημιουργούς του. Είναι διευθυντής του Εθνικού Νοσοκομείου της Νιιγκάτα. Αυτή η εφεύρεση προέκυψε από μια συσκευή αναισθησίας για αστροναύτες, όπως μας εξηγεί: «Ο στόχος του πρότζεκτ μας ήταν να φτιάξουμε ένα μηχάνημα για αναισθησία. Αλλά αυτή τη φορά, λόγω της πανδημίας, χρειαζόμασταν έναν αναπνευστήρα”.

“Γι’ αυτό διαχωρίσαμε το σύστημά μου. Είναι ένας αναπνευστήρας που χρησιμοποιεί αέρα. Δεν χρειάζεται ρεύμα. Λειτουργεί με την πίεση του αέρα. Μια απλή τρόμπα ποδιού και ένας συμπιεστής αέρα φτάνει για να λειτουργήσει ο αναπνευστήρας».

“Ξεκινούμε με αυτόν τον αναπνευστήρα για ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις. Μπορεί να φτιαχτεί παντού από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ακόμη και στο διάστημα. Αποτελείται από μόλις τέσσερα τυπωμένα μέρη.

Τα σχέδιά τους στέλνονται σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα σχέδιά τους στέλνονται σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μπορούν να φτιάξουν αναπνευστήρες κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, θέλουν να τον προσφέρουν δωρεάν σε όλο τον κόσμο, από τη στιγμή που θα τον εγκρίνουν οι αρχές: «Αυτό είναι το λογικό. Να βοηθήσουμε τον κόσμο. Εάν λοιπόν μοιραστώ τα δεδομένα, μπορούμε να σώσουμε ζωές».

Τι είναι ακριβώς οι 3D εκτυπωτές

Oι 3D Εκτυπωτές – 3D Printers, χρησιμοποιούνται για την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) και την κατασκευή τριών διαστάσεων στερεών αντικειμένων, που θα προέλθουν  από ένα ψηφιακό αρχείο. Στον κλάδο του 3D printing υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι κατασκευής, με την πιο διαδεδομένη στην κατηγορία των οικιακών εκτυπωτών την μέθοδο της κατασκευής λιωμένου νήματος ή αλλιώς εναπόθεσης υλικού σε διαδοχικές στρώσεις (Fused Filament Fabrication).

Το σχέδιο γίνεται σε προγράμματα σχεδίασης τρισδιάστατων αντικειμένων

Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο ο 3D εκτυπωτής ελεγχόμενος από έναν υπολογιστή εκτελεί μια σειρά κινήσεων οι οποίες βασίζονται στο τρισδιάστατο σχέδιο του χρήστη. Το σχέδιο αυτό γίνεται σε προγράμματα σχεδίασης τρισδιάστατων αντικειμένων. Έτσι το υλικό που έχουμε τοποθετήσει (πλαστικό, νάιλον κ.α) θερμαίνεται μέχρι να λιώσει και ο εκτυπωτής να μπορέσει να εναποθέσει μια λεπτή στρώση υλικού και να κατασκευάσει το αντικείμενο. Η κάθε στρώση που τοποθετείται, στερεοποιείται άμεσα. Η διαδικασία συνεχίζεται από το κάτω μέρος του αντικειμένου μέχρι και την κορυφή και στο τέλος έχουμε ένα ανθεκτικό αντικείμενο το οποίο είναι η ακριβής εκτέλεση του τρισδιάστατου σχεδίου μας.

Πηγή:euronews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις