Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές Θεσσαλονίκη: Εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές Θεσσαλονίκη: Εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό

Κλοπές Θεσσαλονίκη: Οι επτά από τους συλληφθέντες που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα για την πόλη, έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις.

Κλοπές Θεσσαλονίκη: Ακούγεται απίστευτο. Δεκαέξι μήνες από την εξάρθρωση πολυπληθούς συμμορίας στη Θεσσαλονίκη, που με μέθοδο τον τεχνητό συνωστισμό, διέπραττε πλήθος κλοπών και ληστειών, αποκαλύπτεται ότι οι συλληφθέντες αλλοδαποί κρατούσαν «μυστικές» άλλες σαράντα κλοπές και ληστείες. Αυτές, προστίθενται στις ήδη 47 περιπτώσεις κλοπών και δύο ενόπλων ληστειών, που είχαν ως δράστες, σύμφωνα και με την απόφαση των δικαστηρίων, Αλγερινούς, Σύρους και Λίβυους, οι οποίοι δρούσαν σαν ένας «μικρός στρατός κακοποιών», όπως είχαν αναφέρει τότε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ενώ η Αστυνομία πληροφορεί επίσης ότι από την 25μελή συμμορία, οι επτά εκ των συλληφθέντων μεταξύ των οποίων και ο 18χρονος αρχηγός(!), έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις και εκτίουν τις ποινές τους, η συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην εξιχνίαση των, επιπλέον, σαράντα 40 αξιόποινων πράξεων.

Κλοπές Θεσσαλονίκη: Επί δέκα μήνες

«Συγκεκριμένα», αναφέρεται «προέκυψε ότι τα είκοσι πέντε 25 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2018 έως τα μέσα Απριλίου 2019 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενεργώντας είτε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά είτε κατά μόνας, διέπραξαν επιπλέον, είκοσι εννέα 29 κλοπές και επτά 7 ληστείες και ενέχονται και σε τέσσερις περιπτώσεις αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, τόσο από οικίες και σταθμευμένα οχήματα, όσο και σε βάρος πεζών (στάσεις και αστικά λεωφορεία).

Το ρεπορτάζ του alphafreepress.gr

Ενώ η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε παραδίδεται στις εισαγγελικές Αρχές για νέες κατηγορίες κατά των εμπλεκομένων αλλοδαπών, υπενθυμίζεται το ρεπορτάζ του alphafreepress.gr για τη δράση της συμμορίας όταν αυτή εξαρθρώθηκε, τον Απρίλιο του 2019. Τονιζόταν τότε στο ρεπορτάζ: “Κινούνταν, λέει η Αστυνομία, σαν ένας μικρός στρατός σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Με μαχαίρια ;h γκλόμπς πάνω τους, επέλεγαν πριν προχωρήσουν σε ληστείες πεζών, πολυσύχναστα σημεία (πλατείες, κεντρικούς δρόμους, στάσεις αστικών λεωφορείων, αλλά και το εσωτερικό των λεωφορείων, όταν ήταν γεμάτα επιβάτες.

Με τη δημιουργία, σε κάθε περίπτωση, τεχνητού συνωστισμού, έφερναν σε δύσκολη θέση τα θύματα και εκεί άρπαζαν, τσάντες γυναικών, πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και ό,τι άλλο αξίας μπορούσαν να βρουν. Σε δύο περιπτώσεις ακινητοποίησαν τα θύματα με την απειλή μαχαιριού. Όλα αυτά και για πολύ καιρό συνέβαιναν από μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από τουλάχιστον είκοσι πέντε άτομα! Αλλοδαποί, όλοι, από τη Συρία, την Αλγερία και τη Λιβύη και με αρχηγό έναν 18χρονο, ο οποίος μετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις της πολυπρόσωπης σπείρας.

Για την εξουδετέρωση της συμμορίας, συνεργάστηκαν αστυνομικοί από έξι διαφορετικές υπηρεσίες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προχώρησαν σε δέκα επτά συλλήψεις, ενώ αναζητούν άλλα οκτώ άτομα ως μέλη της ίδιας συμμορίας που είχε εξελιχθεί σε φόβο και τρόμο των πεζών η των επιβατών λεωφορείων η αυτών που περίμεναν το λεωφορείο και έρχονταν οι… ληστές! Η δράση της σπείρας είχε αρχίσει τουλάχιστον από τις αρχές του 2019.

Σύστημα αντιπαρακολούθησης

Πέρα από τα άλλα, εντύπωση προκαλεί το σύστημα… αντιπαρακολούθησης που είχαν υιοθετήσει οι δράστες. Ενώ κάποιοι από την ομάδα στρέφονταν προς τους στόχους που επέλεγαν, άλλοι, αναλάμβαναν να παρακολουθούν σε ικανή περίμετρο τις τυχόν κινήσεις της Αστυνομίας και να ειδοποιούν συνθηματικά σε περίπτωση εμφάνισης περιπολικού. Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κοσμημάτων
  • γυναικείες τσάντες και ζεύγη γυαλιών
  • ένα μαχαίρι
  • ένα πτυσσόμενο γκλοπ
  • ναρκωτικές ουσίες
  • ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών και
  • και 4.780 ευρώ.

Όλοι οι συλληφθέντες, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Δείτε ακόμη

Σταθερός… επιβάτης στα ΜΜΜ ο συνωστισμός!
Κατέληξε 79χρονη – Άλλος ένας θάνατος από το γηροκομείο “Αγία Κυριακή”
Γώγος για το κρουαζιερόπλοιο: «Δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά τεστ»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις