Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθυντής: Νέα εποχή με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθυντής: Νέα εποχή με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθυντής: Ο σπουδαίος μαέστρος Λουκάς Καρυτινός αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθυντής: Μια νέα εποχή αρχίζει για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφού ο κορυφαίος αρχιμουσικός και με σημαντική διοικητική εμπειρία Λουκάς Καρυτινός αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού. Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ο διορισμός του που τίθεται σε ισχύ από την 1 Οκτώβρη του 2020 και θα διαρκέσει ως τις 16 Μάη του 2023. Ανακοίνωση επίσημη δεν υπάρχει ακόμα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο κύριος Στέφανος Τσιαλής είναι ενημερωμένος εδώ και μήνες για την εξέλιξη και σύμφωνος με την αποχώρησή του μετά από δύο θητείες ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η έλευση του Λουκά Καρυτινού στην ΚΟΑ αναμένεται να φέρει μια νέα πνοή στην ορχήστρα, όχι μόνο εξαιτίας της μακράς πορείας και εμπειρίας του Λουκά Καρυτινού αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει σημαντική διοικητική εμπειρία, ενώ γνωρίζει τον χώρο και τους ανθρώπους του όσο λίγοι. Ο Λουκάς Καρυτινός πριν από περίπου ένα χρόνο συνταξιοδοτήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έχει έναν ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο στο θέατρο Ολύμπια που πλέον ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, τελικά αναλαμβάνει το τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει δε με τους σημαντικότερους φορείς του χώρου -Λυρική Μέγαρο κ.ο.κ. προμηνύει δυνατές συνέργειες.

Ποιος είναι ο Λουκάς Καρυτινός

Ο Λουκάς Καρυτινός διηύθυνε ορχήστρες και όπερες στα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βερόνας, Ρώμης, Λας Πάλμας, Τόρρε ντελ Λάγκο, Βίττεν-Γερμανίας, Αβάνς κ.α. Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες, διευθύνοντας όπερες στα λυρικά θέατρα Βερολίνου, Βαρκελώνης, Κολωνίας, Μόντε Κάρλο, Ντητρόιτ, Βέρνης, Ζάλτσμπουργκ, Ρώμης, Αθήνας και Κατάνιας. Εκτός Ελλάδος, διηύθυνε συμφωνικές ορχήστρες σε Αγγλία, Γερμανία, Ουγγαρία Ελβετία, Κορέα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Αίγυπτο κ.α.

Διηύθυνε τρεις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων (1989), τον τίτλο Commendatore dell’Ordine della Solidarietà Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας (2005), το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2008) κ.α. Το 1997 ίδρυσε την Ορχήστρα «Εναρμόνια». Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA, Dynamic.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις