Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ Ναβάλνι επίσκεψη: Πήγε να τον δει όσο νοσηλευόταν
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ Ναβάλνι επίσκεψη: Πήγε να τον δει όσο νοσηλευόταν

Μέρκελ Ναβάλνι επίσκεψη: Σύμφωνα με το Der Spiegel το γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνει η Μέρκελ υπόψη της την υπόθεση αυτή

Μέρκελ Ναβάλνι επίσκεψη: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Ρώσο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Βερολίνου για δηλητηρίαση, έγραψε το Der Spiegel, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη της την υπόθεση αυτή. Το γερμανικό έντυπο, το οποίο δεν επικαλείται πηγές για την πληροφορία αυτή, πήγε να δει τον Ναβάλνι στο νοσοκομείο Charite, όπου νοσηλευόταν για 32 ημέρες μετά την μεταφορά του από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα αφού αρρώστησε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ρωσικής εσωτερικής πτήσης. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τεστ που έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ και ζήτησε εξηγήσεις από το Κρεμλίνο. Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν εγκληματική ενέργεια.

Να υπενθυμίσουμε πως σχεδόν πριν μία εβδομάδα ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου -όπου νοσηλευόταν έπειτα από την αιφνιδιαστική του αδιαθεσία στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και αφού είχε χρειαστεί να μεταφερθεί αεροπορικώς στο Βερολίνο σε κωματώδη κατάσταση. «Η κατάσταση του ασθενούς έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά ώστε να μπορεί να πάρει εξιτήριο από την μονάδα νοσοκομειακής φροντίδας. Με βάση την πρόοδο του ασθενή και την παρούσα κατάστασή του, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια πλήρης ανάρρωση. Ωστόσο, θα ήταν πρώιμη μια εκτίμηση των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων (για την υγεία του) από την οξεία δηλητηρίαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Charite.

«Ένας μήνας θα χρειαστεί στον Ναβάλνι για να ανακτήσει τις δυνάμεις του»

Ένας μήνας θα χρειαστεί στον Αλεξέι Ναβάλνι για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, δηλώνει ο ακτιβιστής, ο οποίος συνέβαλε στην διακομιδή του επικριτή του Κρεμλίνου στη Γερμανία για νοσηλεία, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι ο Ναβάλνι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Ρωσία και να συνεχίσει την πολιτική του δραστηριότητα. Ο Ναβάλνι έκανε την προηγούμενη Τετάρτη, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Βερολίνο στο οποίο νοσηλευόταν μετά την δηλητηρίασή του από πιθανόν θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα.

“Δεν είναι ακόμη 100% όπως ήταν πριν”, δήλωσε ο Γιάκα Μπιζίλι, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace, σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

“Όταν λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες, είχαμε την εντύπωση ότι ανέρρωσε γρήγορα και ότι είχε ανακτήσει τις δυνάμεις του, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα για να ανακτήσει τις δυνάμεις του”. Ο Μπιζίλι πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο Ναβάλνι θα επιστρέψει στη Ρωσία.

“Ο επικεφαλής του επιτελείου του έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συναντηθεί με τον Ναβάλνι, αλλά ότι είναι σε επαφή με την ομάδα και την οικογένειά του.

Μέρκελ Ναβάλνι επίσκεψη
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις