Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκες παντού Ελλάδα: Νέα μέτρα για τον κορονοϊό προ των πυλών
ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Μάσκες παντού Ελλάδα: Νέα μέτρα για τον κορονοϊό προ των πυλών

Μάσκες παντού Ελλάδα: Οι εικόνες από τις γεμάτες πλατείες των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία στέλνει συνεχώς μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα της.

Μάσκες παντού Ελλάδα: Συγκεκριμένο ωράριο αγοράς τροφίμων στους άνω των 65 ετών, με ειδική ώρα προσέλευσης μεταξύ 19:00-21:00 σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, όπως και περιορισμός κίνησής τους με SMS. “Λουκέτο” σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και χώρους εστίασης στις 22:00 το βράδυ, αντί τα μεσάνυχτα που είναι σήμερα. Μάσκες… παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας μετά τις 00:00. Αυτό είναι το επόμενο ύστατο στάδιο περιορισμού διασποράς του ιού, πριν από ένα καθολικό lockdown, που είναι η τελευταία κυβερνητική απόφαση, η οποία δεν πρέπει να παρθεί. Η “μάχη” της πλατείας και της αποφυγής συγκέντρωσης ατόμων σε ανοικτούς δημόσιους υπαίθριους χώρους, σε αρχικό στάδιο φαίνεται να έχει χαθεί, αν και αναμένεται πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες μετά την τελευταία λήψη μέτρων.

Σήμερα, αναμένεται να αξιολογηθεί η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και ανάλογα να αποφασιστεί η λήψη ή όχι των παραπάνω περιορισμών. Οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες, οι οποίες παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήταν ανησυχητικές και όχι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, διαφώνησε με το μέτρο περιορισμού κίνησης των πολιτών άνω των 65 χρόνων, τονίζοντας “ότι τα άτομα αυτών των ηλικιών προσέχουν, σε αντίθεση με τους νέους που συνωστίζονται στις πλατείες, μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών”.

Μέτρα κορονοϊού: Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε το πρωί θα μένουν κλειστά τα περίπτερα

Γεμάτες πλατείες

Το βράδυ του Σαββάτου, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων της κοινής κυβερνητικής απόφασης με το κλείσιμο περιπτέρων, μίνι μάρκετ και καβών μετά τα μεσάνυχτα, για την “αύξηση” της δυσκολίας προμήθειας αλκοόλ, αυτά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων ατόμων παρατηρήθηκε σε πολλές πλατείες της Αττικής, κυρίως σε Μοναστηράκι, Πλατεία Βαρνάβα και στον Άγιο Νικόλαο Νεάπολης Εξαρχείων, παρότι βάσει των μέτρων που ισχύουν υπάρχει ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Παρόμοια εικόνα το βράδυ του Σαββάτου και στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη. Μετά από θεατρική παράσταση σε ανοικτό θέατρο, η περιοχή γέμισε ασφυκτικά χωρίς καμία απόσταση και μάσκα. Στο μεταξύ ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, αναφέρουν ότι το μέτρο λήφθηκε με προχειρότητα και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους, καθώς οι νέοι μπορούν να προμηθευτούν μέχρι τις 12 ό,τι ποτό θέλουν, και στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε κάποια πλατεία.

Πρόστιμα

Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα από την αστυνομία. Στην Αττική, σε 10 πλατείες, έγιναν 477 έλεγχοι σε ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, κάβες και υπεβλήθησαν 11 πρόστιμα των 5.000 ευρώ για υπέρβαση ωραρίου ενώ τηρήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έγιναν 987 έλεγχοι καταστημάτων, κυρίως σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια και επιβλήθηκαν 10 πρόστιμα των 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 6 για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και 4 για υπεράριθμους πελάτες. Το Σάββατο στην Αττική έγιναν και 800 έλεγχοι σε Μέσα Μαζική Μεταφοράς για την χρήση μάσκας και επιβλήθηκε ένα πρόστιμο…

Αναφορικά με τον έντονο συνωστισμό στις πλατείες, οι αστυνομικές αρχές την πρώτη μέρα δεν είχαν την δυνατότητα παρέμβασης για την επιβολή προστίμων που αφορούσαν την συγκέντρωση άνω των 9 ατόμων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο στοχευμένων και οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Ανησυχία για τις πλατείες

Για το τεστ περιορισμού συγκεντρώσεων στις πλατείας και την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις αξιωματικών στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Το αστυνομικό σχέδιο περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση 80 περιπολικών της αστυνομίας που θα κάνουν “καρουζέλ” (γύρω-γύρω) σε όλες τις πλατείες της Αθήνας, με μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια. Τα μεγάφωνα των περιπολικών με τα ηχητικά μηνύματα θα χρησιμοποιηθούν, ωστόσο από τις αρχικές συστάσεις οι αστυνομικοί θα περάσουν γρήγορα σε πρόστιμα. Στην περίπτωση που εντοπίζονται περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, ανοικτά προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις βεβαίωσης παραβάσεων των 150 ευρώ για συγχρωτισμούς άνω των 9 ατόμων.

Οι αστυνομικοί διακριτικά θα προβαίνουν σε ελέγχους “ποτοαπαγόρευσης”, σε ένα ιδιότυπο “φράγμα” σε ιδιωτικές… κάβες, όπως αναφέρουν, στις ποσότητες αλκοόλ που μπορεί να φέρνουν συγκεντρωμένες παρέες από τα σπίτια τους. Τα συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικά αποσκοπούν στην δυσκολία προμήθειας αλκοόλ όπως ήταν η ευκαιριακή από περίπτερα και μίνι μάρκετ, στοχεύοντας στην μείωση κόσμου που συγκεντρώνεται σε ανοικτούς υπαίθριους δημόσιους χώρους.

Πέταγαν… κανάτες σε αστυνομικούς

Στο πλαίσιο λήψης των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του ιού και τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας, στις 02:00 χθες τα ξημερώματα, αστυνομικοί κλήθηκαν να επέμβουν σε ιδιότυπο πάρτι, γλέντι σε οικία Ρομά σε καταυλισμό στην περιοχή Αυλίζα Μενιδίου. Τα πρώτα περιπολικά δέχθηκαν επιθέσεις με μπουκάλια, ποτήρια, πέτρες, ξύλα ακόμη και κανάτες. Αποτέλεσμα ήταν ένας αστυνομικός να δεχθεί μία κανάτα στο πρόσωπο, και ένας ακόμη να τραυματιστεί στο χέρι και να υποβληθεί σε ράμματα. Ενώ σημαντικές φθορές υπέστη ένα περιπολικό της αστυνομίας. Κλήθηκαν και ενισχύσεις και μετά από αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 4 άτομα και βεβαιώθηκε πρόστιμο των 3.000 ευρώ για παράβαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού.

Τα πρώτα πρόστιμα σε πλατείες

Αττική

477 έλεγχοι σε ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, κάβες

11 πρόστιμα για υπέρβαση ωραρίου (5.000 ευρώ)

Υπόλοιπη Ελλάδα

987 έλεγχοι καταστημάτων

10 πρόστιμα των 10.000 ευρώ

6 για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας

4 για υπεράριθμους πελάτες

800 έλεγχοι σε Μέσα Μαζική Μεταφοράς

1 παράβαση μη χρήση μάσκας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις