alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τούρκος δημοσιογράφος – ξυλοδαρμός: Επίθεση σε ένα σφοδρό επικριτή του Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος δημοσιογράφος – ξυλοδαρμός: Επίθεση σε ένα σφοδρό επικριτή του Ερντογάν

Τούρκος δημοσιογράφος - ξυλοδαρμός: Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ έχει προχωρήσει σε μία σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.

Τούρκος δημοσιογράφος – ξυλοδαρμός: Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, κοντά στο σπίτι όπου διαμένει, όντας κυνηγημένος από το καθεστώς Ερντογάν, σε προάστιο της Στοκχόλμης. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ έχει προχωρήσει σε μία σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τα «έργα και τις ημέρες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από την ιστοσελίδα «nordicmonitor.com». Πολλές από τις έρευνές του είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον, όπως το ρεπορτάζ του για «το μυστικό σχέδιο των Τούρκων στο Αιγαίο» ή το ρεπορτάζ του για τη δράση πρακτόρων της ΜΙΤ στην Ελλάδα για την παρακολούθηση Γκιουλενιστών. Τον περασμένο Απρίλιο ο Τούρκος δημοσιογράφος είχε δώσει συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» (παρουσιάζεται παρακάτω).

Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ δέχθηκε την Πέμπτη ενέδρα από αγνώστους κοντά στο σπίτι όπου διαμένει σε προάστιο της Στοκχόλμης. Άγνωστοι τον πλησίασαν και ξαφνικά άρχισαν να τον χτυπούν σε όλο του το σώμα. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τους δράστες, ούτε το κίνητρό του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υποψιάζεται ότι η επίθεση που δέχθηκε σχετίζεται με τις δημοσιογραφικές του αποκαλύψεις σχετικά με ισχυρές προσωπικότητες στην Τουρκία που έχουν «στρατό» που μπορεί να φτάσει μέχρι τη Σουηδία.

Η αποκάλυψη για τις ΜΙΤ

Την ημέρα που ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, εγκατέλειπε τον Ιούλιο του 2016 τη χώρα του για τη Σουηδία, η τουρκική Αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο του στην Άγκυρα. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ είναι ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) με ομάδες οπλισμένων τζιχαντιστών και με δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Muhabir» όπου εργαζόταν ήταν ανάμεσα στα τουρκικά ΜΜΕ που έκλεισαν από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να κατασχέσουν όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αρχεία των δημοσιογράφων. Συνεργάτες του Μποσκούρτ βρίσκονται ακόμα πίσω από τα σίδερα και δεν συμπεριελήφθησαν στις λίστες των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη γειτονική χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος συνεχίζει τις αποκαλύψεις. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η έρευνά του είχε ελληνικό άρωμα, καθώς «φώτιζε» τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019. Τούρκοι πράκτορες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε, πραγματοποίησαν μυστικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, με στόχο να συγκεντρώσουν στοιχεία για οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν που δραπέτευσαν στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Γκιουλενιστές σε ελληνικό έδαφος

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «Έθνος» ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ τονίζει ότι η δράση της ΜΙΤ έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία «φυτεύει» πράκτορες όχι μόνο σε καταυλισμούς προσφύγων αλλά και σε γειτονιές όπου ζουν οπαδοί του Γκιουλέν σε ελληνικό έδαφος.

«Αυτοί που κάνουν οι πράκτορες της ΜΙΤ είναι να διεισδύουν στο περιβάλλον όπου οι γκιουλενιστές νιώθουν ασφαλείς και να αναπτύσσουν εκεί συνδέσμους. Το ντοκουμέντο που δημοσίευσα αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ονόματα πολιτών που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία για την Ελλάδα. Η ΜΙΤ έστησε επιχειρήσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, συνέλεξε πληροφορίες,. Ίσως και να ‘φύτεψε’ πράκτορες αλλά και να επένδυσε ‘κεφάλαια’ εκεί. Είναι τρομακτικό ότι το μακρύ χέρι του Ερντογάν αγγίζει τους αντιπάλους του ακόμα και όταν αυτοί νομίζουν ότι έχουν ξεφύγει από τον διώκτη τους. Επίσης, η ΜΙΤ χαρτογραφεί τις τακτικές των γκουλενιστών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει οπαδούς του Γκιουλέν από διάφορες χώρες. Για παράδειγμα απήγαγαν έξι ανθρώπους από το Κόσσοβο».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος διατείνεται ότι η ΜΙΤ έχει «επενδύσει» στις σχέσεις της με τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων ακόμα και για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους μυστικών επιχειρήσεων: «Ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διακίνηση ανθρώπων. Κάποιοι από τους διακινητές είχαν δουλέψει με την ΜΙΤ για να στείλουν πράκτορες στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα έχει γίνει σάκος του μποξ

Στην ερώτηση εάν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στην «προώθηση» προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, απαντά: «Το γεγονός ότι η εταιρία με λεωφορεία ‘Metro’ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα είναι από μόνο του ένα στοιχείο. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αυτής εταιρίας, Galip Ozturk, έχει καταδικαστεί για δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το 2014 είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι τα λεωφορεία του έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΜΙΤ για τη μεταφορά μεταναστών προς τα σύνορα της Συρίας. Ο  υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Τουρκία, είχε, επίσης, ανάμειξη στην επιχείρηση που έγινε για να μαζέψουν μετανάστες από καταυλισμούς, να τους βάλουν σε λεωφορεία και να τους προωθήσουν προς τα ελληνικά σύνορα».

Η «έξαρση» της δράσης τη ΜΙΤ στη χώρα μας αποδίδεται από τον Τούρκο ερευνητή στην επιδίωξη του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές για να δώσει αέρα στα πανιά των Ισλαμιστών-εθνικιστών και να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη. «Η χώρα σας έχει γίνει ένας σάκος του μποξ για τον πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο να πάρει στο πλευρό του τους εθνικιστές συμμάχους του. Ποντάρει στην ακροσφαλή διπλωματία πάνω σε ευαίσθητα θέματα και γι’ αυτό χρειάζεται τις μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα».