Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποκλιμάκωση Τουρκία: “Ηρεμούν” τα πράγματα με την Ελλάδα, τέλος η αναστολή αδειών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλιμάκωση Τουρκία: “Ηρεμούν” τα πράγματα με την Ελλάδα, τέλος η αναστολή αδειών

Αποκλιμάκωση Τουρκία: Η απαγόρευση στις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθη με την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποκλιμάκωση Τουρκία: Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο αίρεται πλέον η αναστολή των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε επιβληθεί λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εντολή ήταν σε ισχύ εδώ και περίπου 1,5 μήνα καθώς όλος ο Στόλος και οι Χερσαίες Δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή, λόγω των προκλήσεων της Αγκύρας. Πλέον μετά την αποκλιμάκωση και την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το Γενικό Επιτελείο Αμυνας προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης των αδειών. Η εντολή δόθηκε σήμερα το πρωί και αφορά τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ανακληθεί από τις 10 Αυγούστου, και τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπόλοιποι ένστολοι είχαν τεθεί σε κατάσταση απόλυτης επιφυλακής. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονταν σε άδεια επέστρεψαν στις θέσεις τους, ενώ δεν εγκρίνονταν πλέον νέες άδειες. Η αναστολή των αδειών μαζί με την κινητοποίηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού ήταν το μήνυμα που συνόδευε την αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και έδινε ουσία στις δηλώσεις, ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ο τουρκικός τύπος για τις διερευνητικές επαφές

Νέο μήνυμα Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία

Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς». «Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα». Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις