alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα – Γερμανία: Ο επικείμενος διάλογος και η Μέρκελ
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – Γερμανία: Ο επικείμενος διάλογος και η Μέρκελ

Ελληνοτουρκικά τώρα - Γερμανία: Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και πώς φτάνουν οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ελληνοτουρκικά τώρα – Γερμανία: Στην επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η Washington Post. Στο κείμενο του δημοσιογράφου David Ignatius σημειώνεται ότι, μετά από έντονη πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις «προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους στα αμφισβητούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν μετά από διακοπή τεσσάρων χρόνων και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η επίλυση του θέματος μπορεί να γίνει μέσω διαιτησίας ενός τρίτου μέρους ή με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η κρίση που προηγήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που ανησυχεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς αυτή και η δήλωσή του ότι “παραμένουμε έντονα ανήσυχοι για τις εξελισσόμενες επιχειρήσεις έρευνας φυσικών πόρων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” καταδεικνύουν την ανησυχία των ΗΠΑ», σημειώνει το άρθρο της Washington Post.

Η σημασία της επίσκεψης Πομπέο

O David Ignatius σημειώνει, επίσης, ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, στις 27 και 28 του μήνα, όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας και θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, χωρίς να επισκεφθεί ταυτόχρονα την Άγκυρα, ενδεχομένως αποτελεί ένα σημάδι ότι αυτός και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εκνευρισμένοι με τις τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει την ισχύ του στην περιοχή. «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Stephen Biegun μιλώντας την Τετάρτη στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον, καταδίκασε απερίφραστα την Τουρκία δηλώνοντας ότι «υπάρχουν ουσιαστικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με έναν αριθμό τουρκικών πολιτικών» και συνέχισε λέγοντας ότι «παροτρύνουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ «ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες με την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία». Η αιχμηρή γλώσσα Biegun και το ταξίδι Πομπέο σηματοδοτούν της ανησυχία των ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο παιχνίδι ισχύος του στην περιοχή, προσβάλλοντας ακόμα και τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του Πρόεδρο Τραμπ. «Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει τα μάτια της στην ελληνοαμερικανική ψήφο, έναν παράγοντα σε ορισμένες αμφιταλαντευόμενες πολιτείες», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ο ρόλος Μέρκελ στην αποκλιμάκωση

Αναφορικά με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στο άρθρο χαρακτηρίζεται συχνή υποστηρικτής της Τουρκίας και υπογραμμίζεται ότι υπήρξε κρίσιμος διαπραγματευτής που πίεσε την Άγκυρα προς την αποκλιμάκωση. «Ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι σε συνομιλία με τον Ερντογάν, η Γερμανίδα ηγέτης προειδοποίησε: “Αν συνεχίσεις [στην Ανατολική Μεσόγειο] ούτε εγώ μπορώ να σταματήσω τις κυρώσεις”».

Η πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα παραπομπής των διαφορών στη Χάγη, το άρθρο σημειώνει: «Η παραπομπή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε ανεξάρτητη διαιτησία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίλυση του θαλάσσιου ζητήματος, χωρίς παραχωρήσεις τις οποίες ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά. Αλλά πρώτα, οι δύο πλευρές, πρέπει να συμφωνήσουν «στους όρους αναφοράς» που εξειδικεύουν το ζήτημα το οποίο ετοιμάζονται να υποβάλλουν για διαιτησία. Η κάθε πλευρά, πρόσφατα, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση κάνοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις κατά μήκος της ακτής της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία με την Λιβύη και η Ελλάδα με την Αίγυπτο».

«Ελκυστική προσωπικότητα ο Μητσοτάκης»

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Ο Μητσοτάκης είναι μία ελκυστική πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα η οποία μία δεκαετία πριν βυθιζόταν στο τέλμα του χρέους και την πολιτική διαίρεση. «Επαναπροσδιορίζουμε τη χώρα πολύ γρήγορα» δήλωσε σε μία συνέντευξη. «Λέω στους ανθρώπους ότι αυτό που δείχνουμε είναι μετα-λαϊκισμός. Τι συμβαίνει αν εκλεγεί ένα λαϊκίστικο κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά έρθει στην εξουσία ένα παραδοσιακό κόμμα. Η ιστορία αντηχεί πέρα από την Ελλάδα…είναι η εκδίκηση του πολιτικού κέντρου». Μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Ξανακτίσαμε την εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού. Το κράτος πρόβλεψε και το κράτος ενήργησε» δήλωσε σχετικά με την προσπάθεια της χώρας για τον Covid-19».

«Η εξωτερική πολιτική ήταν σχεδόν αόρατη ως θέμα κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας αυτόν τον χρόνο. Αλλά, ευτυχώς, κάποια συνετή διπλωματία των ΗΠΑ συνεχίζεται με τους δύο νατοϊκούς συμμάχους οι οποίοι ήρθαν επικίνδυνα κοντά σε μία ένοπλη σύρραξη», καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.