Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: “Στροφή” Ερντογάν μετά (και) το tweet Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: “Στροφή” Ερντογάν μετά (και) το tweet Μακρόν

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας: Λέει ναι στον διάλογο απαντώντας μέσω Twitter σε προηγούμενη ανάρτηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος τον καλούσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Στροφή 180 μοιρών από Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ρίχνει τους τόνους και μιλάει πλέον για τη διπλωματική οδό, όσον αφορά την ένταση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε δύο αναρτήσεις του στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε ότι επιθυμεί να δώσει χώρο στη διπλωματία και ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που επιθυμεί να λύνει ήρεμα τις διαφορές της. «Η Τουρκία είναι μία χώρα με ιστορία δύο χιλιάδων ετών. Χωρίς να κουβαλάμε συμπλέγματα, προχωράμε όλες τις διαδικασίες με ώριμο και πολιτισμένο τρόπο και αδιαφορούμε για τις συνεχείς προκλήσεις. Ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε στη διπλωματία όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι. Με αυτή την οπτική, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σταγόνα ύδατος και γης της χώρας μας μέχρι το τέλος».

Μήνυμα Μακρόν στα τούρκικα

Νωρίτερα σε μήνυμά του, ο Μακρόν κάλεσε την Τουρκία σε επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. O Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Άγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών. «Στο Αξαζιό (την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο». Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους. «Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες της περιοχής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν «παγίδες» στην Τουρκία και έχουν τους δικούς τους «υπολογισμούς» σχετικά με την περιοχή. «Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας», δήλωσε.

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Τις επόμενες μέρες η έναρξη των διερευνητικών επαφών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις