Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φον ντερ Λάιεν – Ελληνοτουρκικά: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν – Ελληνοτουρκικά: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Φον ντερ Λάιεν - Ελληνοτουρκικά: Την στήριξη και την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Φον ντερ Λάιεν – Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη της ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η Γερμανίδα πρόεδρος της ΕΕ έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες» από την Τουρκία και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος. Παράλληλα διαβεβαίωσε Ελλάδα και Κύπρο ότι «μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». Η αναφορά της κυρίας φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία έχει ως εξής: “Η Τουρκία είναι σημαντικός γείτονας, ωστόσο παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στο χάρτη η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια προβληματική περιοχή, είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος και φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της. Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη μας μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος αυτή είναι η μόνη λύση”. Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων που θα μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε τρίτο κράτος η κυρία φον ντερ Λάιεν πρότεινε να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Συνάμα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νόμο για αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.

Σχετικά με τον κορονοϊό

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες. «Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα.

Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ακόμα επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος όλων αυτών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη» και προσέθεσε ότι «τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας».

Δείτε ακόμη

Φωτιά στο λιμάνι της Ανκόνα: Κλειστά τα σχολεία και τα πάρκα της πόλης
ΠΟΥ: “Να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις”
Turkiye: Να πολιορκήσουμε τα ελληνικά νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις