Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητικό έργο: Με αμείωτη ένταση η κατάθεση νομοσχεδίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό έργο: Με αμείωτη ένταση η κατάθεση νομοσχεδίων

Κυβερνητικό έργο: Σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να φέρει σε διαβούλευση και κατόπιν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Κυβερνητικό έργο: Μπορεί η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο να είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, στα ελληνοτουρκικά και στην εξειδίκευση των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ωστόσο το κυβερνητικό έργο και η κατάθεση νομοσχεδίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τέσσερα τουλάχιστον νομοσχέδια, που θα είναι έτοιμα προς ψήφιση στην Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα νομοσχέδια αφορούν στον νευραλγικό τομέα της παιδείας. Σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να φέρει αρχικά σε διαβούλευση και κατόπιν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως είχε προαναγγελθεί και προεκλογικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα θα έρθει στην δημοσιότητα και ο νέος νόμος που θα διέπει την λειτουργία των ΑΕΙ. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που θα προβλέπουν ελάχιστο βαθμό εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές που θα καθορίζονται όμως από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Το υψηλό κόστος εργασίας, λόγω των εισφορών, επιθυμεί να αλλάξει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου θα θέσουν σε λίγες εβδομάδες το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που μεταξύ άλλων θα έχει ως στόχο την πάταξη και της μαύρης εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό που ενδέχεται να περιλαμβάνει στις διατάξεις του μεταβολές στο ωράριο εργασίας με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και γι’ αυτόν τον λόγο ο δημόσιος διάλογος θα είναι εξαντλητικός, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, και θα οδηγηθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο όταν θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση από κόμματα και φορείς.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβερνητικό έργο: Αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά αφορά τις αλλαγές στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά και στην πλήρη διάκριση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμων και κοινοτήτων) από το κεντρικό κράτος. Ο χρονικός ορίζοντας του συνόλου ψήφισης αυτών των νομοσχεδίων ξεπερνά το τρέχον έτος, ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα που αναμένεται να τεθούν από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους αρμόδιους υπουργούς θα είναι αυστηρά, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης πριν την τελική οριστικοποίηση και ψήφισή τους από το κοινοβούλιο.

Δείτε ακόμη

Διπλωματική ρελάνς Μητσοτάκη την Τρίτη
Μητσοτάκης σε μαθητές δημοτικού στους Αγίους Αναργύρους: Θαυμάζω τη συνέπειά σας
Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για τον αγιασμό: Φοράτε μάσκα, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις