Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες βάζουν φωτιά – Μόρια: Βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες βάζουν φωτιά – Μόρια: Βίντεο ντοκουμέντο

Μετανάστες βάζουν φωτιά - Μόρια: Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά την πρώτη, μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Μετανάστες βάζουν φωτιά – Μόρια: Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια τόσο στο ΚΥΤ όσο και έξω από αυτό μετά τις φωτιές που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης. Το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star μάλιστα μετέδωσε ζωντανά ντοκουμέντο που απαθανατίζει μετανάστες να βάζουν φωτιά σε σκηνή και ξερόχορτα και να φεύγουν. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού, «αυτό γίνεται συνεχώς όλη την ημέρα, βάζουν φωτιά και φεύγουν».

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά την πρώτη, μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι έρευνες των αρχών για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής στη Λέσβο εστιάζονται στη δράση ομάδας 30 Αφγανών που διέμεναν στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, τα οποία είχαν συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες εντός της δομής, όπως διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς μεταναστών. Τα άτομα αυτά δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των 35 αλλοδαπών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Ομάδες του Facebook και sms

Μηνύματα συνεννόησης σε “κλειστές ομάδες” του facebook και άλλες εφαρμογές επικοινωνίας, αναζητούν τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών των διωκτικών Αρχών, προκειμένου να φθάσουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που φαίνεται να πυροδότησαν τον υπάρχοντα εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας στην “τελική έκρηξη” και ολική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Αρχικά, έχουν στην κατοχή τους κάποια στοιχεία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που αφορούσαν την δημιουργία ενός κλίματος έντονης δυσαρέσκειας με αφορμή τα κρούσματα COVID-19, την καραντίνα της δομής, η οποία θα ήταν πρόδρομος για την μετατροπή της σε κλειστό κέντρο κράτησης.

Υπάρχουν αναφορές που εξετάζονται, πως λίγο πριν ξεσπάσουν οι παράλληλες εστίες φωτιές έξω από το ΚΥΤ, υπήρχαν τέτοιου είδους διαδικτυακές συνομιλίες, μηνύματα και συνεννοήσεις, σαν “σύνθημα” προκειμένου να εκδηλωθεί το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής της δομής.

Θεού θέλοντος, όλη η Ελλάδα θα καεί

Το ξέσπασμα της φωτιάς στη Μόρια δεν ήταν τυχαίο. Είχαν προηγηθεί διάλογοι μίσους μεταξύ μεταναστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μιλούσαν για καταστροφή όλης της Ελλάδας όπως μετέδωσε το Star. Στο μήνυμα του, με βάση το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, κάποιος αλλοδαπός που ζούσε χρόνια στο ΚΥΤ της Μόριας, είπε ότι γνωρίζει τον λόγο της εξέγερσης και έριξε την ευθύνη στους Αφγανούς, που εδώ και πολύ καιρό, έβαζαν συνεχώς φωτιές περιμετρικά του καταυλισμού, στους ελαιώνες. Ένας άλλος, συνομιλώντας προφανώς με κάποιον από τους εμπρηστές, του είπε ότι: “Θεού θέλοντος, όλη η Ελλάδα θα καεί, με τον τρόπο που το κάνατε στη Μόρια”.

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση από κάποιον τρίτο, ότι “η εξέγερση είναι έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών”. Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά περισσότερα, ήδη εξετάζονται πολύ προσεκτικά από τις αστυνομικές Αρχές. Η πίεση ωστόσο στο ΚΥΤ της Μόριας άρχισε με την εφαρμογή του σχεδίου “Αγνοδίκη”. Το σχέδιο υγειονομικού αποκλεισμού των δομών φιλοξενίας, για τον περιορισμό διασπορά του κορωνοϊού. Αυτός ο υγειονομικός αποκλεισμός, φαίνεται ωστόσο ότι ήταν απλώς η αφορμή για την εξέγερση που οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του καταυλισμού.

Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές ερευνούν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες αν αποδειχθούν αληθείς, θα αναζητήσουν και τους αποστολείς αυτών των μηνυμάτων και επικοινωνιών…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις