Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν Τουρκία: Μήνυμα στον Ερντογάν από την Κορσική
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν Τουρκία: Μήνυμα στον Ερντογάν από την Κορσική

Μακρόν Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πριν από λίγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Μακρόν Τουρκία: Την υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Άγκυρα θα επιδιώξει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως τόνισε σε δηλώσεις του από την πόλη Αζαξιό της Κορσικής όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να εκφράσει την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα. «Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι τυχόν αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς στη συνέχεια, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, ακόμα, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Βερολίνο προκειμένου να προσφέρουν μια λύση αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το ΚΥΤ. Μάλιστα, χθες ο Μακρόν με μήνυμά του στα ελληνικά στα social media υπογράμμισε ότι «η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το “παρών” της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις