Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τουρκία – Μακρόν: Οργή στην Άγκυρα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στην Κορσική
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία – Μακρόν: Οργή στην Άγκυρα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στην Κορσική

Τουρκία - Μακρόν: Eπίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να «παίξει το ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τουρκία – Μακρόν: Επίθεση κατά της Γαλλίας εξαπέλυσε η Τουρκία καταγγέλλοντας ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις  ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης. «Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Eπίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να «παίξει το ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ήταν ο Μακρόν που έφερε μία χώρα σαν τη Γαλλία στη σημερινή θλιβερή κατάστασή της. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να ηγηθεί της Γαλλίας με μία επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ. Ο Μακρόν χρησιμοποιώντας την Ελλάδα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επιτίθεται στον Πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) γιατί ο Πρόεδρός μας δεν του επιτρέπει να διεξάγει την επιθετική πολιτική του στην περιοχή… Μην μας μπερδεύετε με άλλες χώρες που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Η Τουρκία δεν δώσει την πιο κατάλληλη απάντηση στις απειλές σας».

Οι δηλώσεις αυτές της Άγκυρας έρχονται μετά από τη νέα στήριξη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7). Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται πως στις 17:00 ώρα Ελλάδος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εν λόγω συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά.

Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι. Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις