Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια μετανάστες: Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής
ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια μετανάστες: Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

Μόρια μετανάστες: Η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό.

Μόρια μετανάστες: Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο καταυλισμός των 13.000 ατόμων που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, καθώς μια δεύτερη πυρκαγιά χθες το βράδυ ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, άνθρωποι κάθε ηλικίας, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό στην προσπάθειά τους να σωθούν. Η είσοδος στην πόλη φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα χθες ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας που επιτείνει την ανησυχία αλλά και την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση τους και τον εντοπισμό των υπολοίπων 27 μεταναστών από τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό αλλά και των επαφών τους.

Σε όλο το μήκος του δρόμου από την Μόρια προς τον περιφερειακό και έως το μπλόκο που έχει στήσει η αστυνομία, υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα που κοιμήθηκαν στο οδόστρωμα. Σκεπασμένοι μέχρι πάνω, και με ότι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι, σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, πέρασαν τη νύχτα σε άθλιες συνθήκες. Μικρά παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοιμήθηκαν στο δρόμο. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας.

Χωρίς τροφή και νερό

Η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μόρια. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φτάσει πλοίο όπου θα φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά. Το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή Σίγρι που βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά της Λέσβου και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες και πρόσφυγες θεωρούν ότι το τέλος της Μόριας σηματοδοτεί μια νέα αρχή αυτούς και έχουν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις