Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μισέλ: Έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ

Μητσοτάκης – Μισέλ: Έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μητσοτάκης - Μισέλ: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μητσοτάκης – Μισέλ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε σήμερα, Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισέλ συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές. «Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί πριν την έναρξη της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κορσική που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος. Ερωτηθείς για την ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία». Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μισέλ «έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πολυμερή διάσκεψη (σ.σ. που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ). Περιμένουμε το αναλυτικό πλαίσιο για να τοποθετηθούμε. Αυτονόητο αυτονόητο να είναι παρούσα η Κύπρος με ό,τι συνεπάγεται για τη στάση της Τουρκίας».

Ο Μακρόν προκαλεί την οργή του Ερντογάν

Η αλληλεγγύη της Γαλλίας και οι κοινοί σχεδιασμοί Μητσοτάκη – Μακρόν έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Άγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί απεγνωσμένα να βγάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το κάδρο των συζητήσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν σήμερα πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν, προφανώς, στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρθηκε σε «προκλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών», λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «ένα τεστ ειλικρίνειας» για την ειρήνη στην περιοχή. Πάντα σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, ο Ερντογάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια δίκαιη, αντικειμενική και ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε ακόμη
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Τσίπρας: «Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα» – Απάντηση από ΝΔ
Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν την Πέμπτη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις