Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ ελληνοτουρκικά: Πώς το Βερολίνο μπορεί να κατευνάσει την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Μέρκελ ελληνοτουρκικά: Πώς το Βερολίνο μπορεί να κατευνάσει την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

Μέρκελ ελληνοτουρκικά: Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στην επιρροή που έχει η Ανγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν και επισημαίνει ότι «πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της» - Θέμα στα ξένα ΜΜΕ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέρκελ ελληνοτουρκικά: Το Bloomberg σε άρθρο του αναφέρει πως σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. «Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους, γεγονός που ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg, υπογραμμίζοντας την άποψη ότι «σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, παρά τη διαμεσολάβησή της και μία προσωρινή εκεχειρία, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κύριο στόχο την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ φαίνονται και απρόθυμες και μη ικανές να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η καγκελάριος πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της».

Η επιρροή της Μέρκελ και η προτεινόμενη λύση

Αναφερόμενο στην επιρροή της καγκελαρίου στον πρόεδρο Ερντογάν, το Bloomberg σημειώνει: «Διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο.

Προτείνεται ακόμα η διαμεσολάβηση της καγκελαρίου προκειμένου αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και, αφετέρου, να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο, ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».

Die Welt: «Θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα;»

«Θα στείλει ξανά ο Ερντογάν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει στρατεύματα. Η διαμάχη για την αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο μετατοπίζεται επίσης στην ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα οδηγήσει και πάλι τους μετανάστες στην παραμεθόρια περιοχή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις μονάδες της στα σύνορα με την Τουρκία. Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε και πάλι να συντονίσει τους μετανάστες τις επόμενες ημέρες για να εκβιάσει την ΕΕ, ώστε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΙ.«Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas μετέδωσε το Σάββατο ότι περίπου 40 τουρκικά τανκς μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Συρίας στην περιοχή της Αδριανούπολης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Der Spiegel: «Αφού οι ΗΠΑ απέτυχαν να μεσολαβήσουν στην ελληνοτουρκική κρίση τo… μπαλάκι είναι στη Μέρκελ»

«Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδεινώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει προτού να είναι πολύ αργά», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Θα ήταν λάθος να εξηγήσουμε τις ενέργειες του Ερντογάν στη Μεσόγειο μόνο με βάση τα εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα συμμερίζεται η πλειοψηφία των Τούρκων. Θεωρούν ότι επωφελούνται από τα σύνορα στη Μεσόγειο. Και το τρέχον δόγμα της εξωτερικής πολιτικής παραπέμπει σε Κεμαλιστή αξιωματούχο», υπογραμμίζει.

«Στην πραγματικότητα, είναι πάνω από όλα η έκταση των λεγόμενων “Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών” (ΑΟΖ) που είναι αμφιλεγόμενη, δηλαδή τα ύδατα στα οποία τα κράτη έχουν αποκλειστική πρόσβαση. Η Ελλάδα απέκτησε ΑΟΖ σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από όλα τα νησιά της, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μόνο μια μικρή ΑΟΖ παρά τη μεγάλη ακτογραμμή της».

Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν ως μεσολαβητής στην ελληνοτουρκική κρίση

Όταν η Ελλάδα και η Τουρκία κόντεψαν να φτάσουν σε πόλεμο για δύο βραχονησίδες του Αιγαίου τη δεκαετία του 1990, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τον απέτρεψε. Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν στο ρόλο του μεσολαβητή υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Επομένως, εναπόκειται στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Είναι ο μόνος Ευρωπαίος αρχηγός της κυβέρνησης που έχει καλές επαφές με τον Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.

Σαφές μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις