Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα (4/9) Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
38 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Κρούσματα σήμερα (4/9) Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα (4/9) Ελλάδα: Ένας νέος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες - 38 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα (4/9) Ελλάδα: Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα είναι 202, συνολικά ανέρχονται σε 11200 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 279, με 1 νέο καταγεγραμμένο θάνατο σε 24 ώρες. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 38. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:  Σήμερα ανακοινώνουμε 202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: «Επιδεινούμενη τάση» την τελευταία εβδομάδα

Επιδεινούμενη τάση εμφανίζουν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Οσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει μία επιδεινούμενη τάση. Συνεχίζεται η σταθεροποίηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 κρούσματα ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Ωστόσο παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ».

Όσον αφορά στα κρούσματα, συνεχίζεται η σταθεροποίηση στον μέσο όρο των ημερησίων περιστατικών, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, σε ημερήσια βάση υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα (περίπου 10%-12%) στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά εγχώρια κρούσματα. Η Αττική έχει το υψηλότερο ποσοστό στα νέα κρούσματα και τα υπόλοιπά εμφανίζονται διάσπαρτα στην επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ημερήσιο πλήθος κρουσμάτων, από τις αρχές Αυγούστου, έχει παγιωθεί σε τριψήφιο ημερήσιο αριθμό.

Συνολικά, πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 02.09 είναι 10.524 και o ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στις 24 μέρες. Αυτή η επιτάχυνση επιβεβαιώνεται από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης.

Όπως τονίζει η έκθεση, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον.

Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες», αναφέρει, και σημειώνει ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, τα οποία ως έναν βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται, αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω Covid-19 ανά 1 εκατ. κατοίκους. (111η θέση/26 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72.

Κορονοϊός: Στα 13.400 ο μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες ελήφθησαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις