Αθήνα

°C

Σάββατο

18

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση ενοικίων: Προς νέα παράταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων: Προς νέα παράταση

Μείωση ενοικίων: Την παράταση για ένα μήνα του μέτρου της μείωσης των ενοικίων που έληξε χθες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μείωση ενοικίων: Την παράταση για ένα μήνα του μέτρου της μείωσης των ενοικίων που έληξε χθες σε υποχρεωτική βάση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με την εθελοντική εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους υπολοίπους κλάδους που επηρεάζονται από την πανδημία. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, η κυβέρνηση εξετάζει μια δέσμη εναλλακτικών λύσεων για να ισορροπήσει τα αντικρουόμενα αιτήματα ιδιοκτητών και ενοικιαστών για το θέμα αυτό.

Το βασικό σενάριο που παρουσίασε προβλέπει τα εξής:

– Παράταση για τον Σεπτέμβριο της υποχρεωτική μείωσης του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με τις πληροφορίες να φωτογραφίζουν τους τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων – καταλυμάτων άλλα και των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων.

– Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για σύναψη εθελοντικών συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών όπου το δημόσιο θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες με φορο-εκπτώσεις. Δηλαδή οι ενοικιαστές θα ωφελούνται από τη μείωση του ενοικίου και οι ιδιοκτήτες θα λάβουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% του μισθώματος που χάνουν.

Μείωση ενοικίων: Στο τραπέζι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό. Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».

Δείτε ακόμη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις