Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστροφή από διακοπές – κορονοϊός: Οι νέοι, ανησυχούν τους ειδικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή από διακοπές – κορονοϊός: Οι νέοι, ανησυχούν τους ειδικούς

Επιστροφή από διακοπές - κορονοϊός: Παράταση μέτρων και νέα τοπικά lockdown έφεραν τα 1.160 κρούσματα κορονοϊού αυτής της εβδομάδας.

Επιστροφή από διακοπές – κορονοϊός: Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα για άλλη μία εβδομάδα έφερε νέα μέτρα περιορισμού. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες εντοπίστηκαν 1.160 κρούσματα, με τα “σκήπτρα” της διασποράς να κρατά και πάλι η Αττική. Στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 418 μολύνσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη 148. Όπως ήταν φυσικό οι αρχές προχώρησαν σε νέες παρεμβάσεις προκειμένου να βάλουν “φρένο” στον ιό. Γι’αυτό το λόγο, οι περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου, τέθηκαν από τις έξι το πρωί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα δύο νησιά

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές

-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

-Στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί.

Η συμβουλή Μαγιορκίνη: Σιωπηλοί φορείς όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Έκκληση να παραμένουν στο σπίτι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους απηύθυνε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα. Ο καθηγητής ζήτησε από όσους επιστρέφουν τώρα από τις διακοπές, να μην επιστρέψουν αμέσως στις κανονικές τους δραστηριότητες, αλλά να παραμείνουν για ένα διάστημα σπίτι, ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν κολλήσει ή όχι τον κορονοϊό.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως όλοι όσοι επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αφού όπως ανέφερε: “Είναι σιωπηλοί φορείς όσοι επιστρέφουν από διακοπές”.

Ανάλογη συμβουλή έδωσε και στους γονείς παιδιών που θα πάνε σχολείο. Να γυρίσουν εγκαίρως σπίτι τους και όχι την τελευταία στιγμή και να περιορίσουν σπίτι τα παιδιά, έως ότου έρθει η ώρα να πάνε σχολείο. Υιοθέτησε έτσι την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου να υπάρξει περιορισμός των μαθητών, πριν επιστρέψουν στο σχολείο, ώστε να τσεκάρουν αν έχουν ή όχι κολλήσει.

Παράταση μέτρων για 14 μέρες και η περίπτωση της Ημαθίας

Την ίδια ώρα, παρατείνεται το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο και στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Χανίων. Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από σήμερα στις 6 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωί, καθώς και η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Για δύο ακόμη εβδομάδες, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.

Στοπ στις πτήσεις από Καταλονία

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου, διακόπτονται οι πτήσεις και από τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 19 Σεπτεμβρίου η επιβολή προληπτικών ελέγχων, πριν από την άφιξη στη χώρα μας για όσους έρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα σχετικά με την είσοδο μόνιμων κατοίκων Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ pcr για όσους έρχονται από την Ολλανδία.

Μέτρα σε οίγους ευγηρίας

-Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών. Ανάμεσα σε άλλα θα δημιουργηθούν ομάδες προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους και οι ηλικιωμένοι θα τρώνε χωριστά στο δωμάτιο, εφ’ όσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

-Yποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καθώς και σύσταση στο προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Διαμορφώνεται ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπονται μέτρα όπως ο υποχρεωτικός έλεγχος για κορονοϊό όλου του προσωπικού για δύο εβδομάδες. Επιπλέον, σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπεται αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήθηκε με τον ΕΟΔΥ.

-Eιδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού με καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων, με τεστ covid δειγματοληπτικά, με υποχρεωτικό τεστ στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία μετά από άδεια.

-Σύνταξη Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, όπου επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμη και εκτός των δομών και η χρήση προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες) σε όλες τις δραστηριότητές του.

-Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα αναρτηθεί στις αντίστοιχες ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ και των Περιφερειών.

-Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καλυφθεί το κόστος για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ηλικιωμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές.

-Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες και αύξηση των προστίμων. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το υπουργείο Εργασίας.

-Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις