Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα σχολείων – Ευρώπη: Όλες οι διαφορές με την Ελλάδα
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

Άνοιγμα σχολείων – Ευρώπη: Όλες οι διαφορές με την Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων - Ευρώπη: Την Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Άνοιγμα σχολείων – Ευρώπη: Την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Την Δευτέρα θα προηγηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Άσχετα με την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, “όλα είναι έτοιμα”, με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες των μαθητών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδέχθηκε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Η υπουργός Παιδείας πρόσφατα ανέφερε πως: «Η χρήση της μάσκας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούμε από την συγκεκριμένη νόσο, και εμείς οι ενήλικες και τα παιδιά στο σχολείο».

Μάσκα θα φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές

Ενδεικτικά, πάντως, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μάσκα θα φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Σχετικά με τα πανεπιστήμια, η υπουργός ανέφερε ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή το κάθε πανεπιστήμιο θα επιλέξει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως. Ας δούμε μερικά παραδείγματα πως θα αντιμετωπίσουν το άνοιγμα των σχολείων άλλες χώρες τις Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ιταλία: Τεράστια επένδυση για να είναι όλα απολύτως εντάξει

Η Ιταλία είναι η χώρα που τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού επλήγη όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, ειδικά στο βόρειο τμήμα της. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε επικρίθηκε έντονα για το γεγονός ότι το σύστημα υγείας ουσιαστικά κατέρρευσε και γι’ αυτό φρόντισε στο δεύτερο κύμα να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη θωράκιση της χώρας. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης γίνεται μία τεράστια επένδυση από την ιταλική κυβέρνηση.

Πρώτα απ’ όλα προσλήφθηκαν έγκαιρα 40.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όχι αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω προσωπικό θα παραμείνει στα σχολεία και μετά τη λήξη της πανδημίας, όποτε αυτή έρθει. Επίσης, για να εξασφαλίστουν χώροι έτσι ώστε να μην είναι απολύτως απαραίτητη η μάσκα εντός της αίθουσας, θα νοικιαστούν, με κρατικό χρήμα, επιπλέον αίθουσες σε όλη την ιταλική επικράτεια. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη θα μειωθεί κατά πολύ.

Αίθουσες μονών θρανίων

Οι αποστάσεις, επίσης, θα εξασφαλιστούν με την εισαγωγή στις αίθουσες μονών θρανίων (ένας μαθητής σε κάθε θρανίο). Έχουν δοθεί ήδη οι σχετικές παραγγελίες σε ιταλικά εργοστάσια για την κατασκευή, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων μονών θρανίων τα οποία θα παραδοθούν το αργότερο τον Οκτώβριο στους μαθητές και τα σχολεία τους προς χρήση.

Η κυβέρνηση, επιπρόσθετα φρόντισε να δώσει σ’ όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές και εκπαιδευτικούς) την ευκαιρία για ένα, τουλάχιστον, δωρεάν τεστ κορονοϊού ενώ αποφασίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε τυχαία δείγματα. Τέλος, η χρονιά θα αρχίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Γαλλία: Συγκεκριμένες αποφάσεις και μόλις 15 παιδιά στην τάξη

Όπως το συνηθίζει, η Γαλλία θα ανεβάσει νωρίς την αυλαία της σχολικής σεζόν, ακόμα και κατά την εποχή του κορονοϊού. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές λοιπόν θα είναι στις θέσεις τους την 1η του Σεπτέμβρη, έτοιμοι και όσο το δυνατόν περισσότερο θωρακισμένοι, τουλάχιστον στη θεωρία. Η απόφαση του γαλλικού υπουργείο παιδείας ως προς τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη ήταν συγκεκριμένη και πάρθηκε επίσης νωρίς: 15 παιδιά ανά αίθουσα το πολύ γιατί μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τα παιδιά από 11 χρόνων και πάνω και από το κράτος παρέχονται μόνο στους εκπαιδευτικούς. Για τους μαθητές υπεύθυνες για την αγορά των μασκών είναι οι οικογένειες. Οι περίπου 1,5 εκατομμύρια έξτρα διδακτικές ώρες που θα προκύψουν από τη μείωση των μαθητών ανά τάξη θα καλυφθούν από μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σ’ όλες τις βαθμίδες.

Αποφάσεις θα παρθούν ανάλογα με την εξέλιξη

Αφού τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέσα προστασίας, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για πρόσβαση παιχνίδια, παγκάκια και υπαίθριους συλλογικούς χώρους. Αντικείμενα που μοιράζονται μέσα στην ίδια τάξη ή στην ίδια ομάδα μπορούν να διατεθούν: μπαλόνια, παιχνίδια, βιβλία, παιχνίδια, εφημερίδες αλλά και επαναχρησιμοποιημένα φυλλάδια.

Τα σχολεία τόσο στο Παρίσι όσο και στη Μασσαλία ενδέχεται για να ανοίξουν αμέσως γιατί και οι δύο πόλεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο αριθμό καθημερινών νέων κρουσμάτων. Εκεί οι αποφάσεις θα παρθούν ανάλογα με την εξέλιξη και κατά τόπους μετά από τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Ισπανία: Μέχρι και νοσοκόμες στα σχολεία

H Iσπανία βρίσκεται ίσως στην πιο δεινή θέση από όλες τις χώρες της Ευρώπης διότι οφείλει να οργανώσει το σχέδιο επανόδου των μαθητών στα σχολεία της ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας την χτυπάει ανηλεώς. Επίσης, λόγω της μορφής που έχει η διοίκηση, η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να παίξει τον ίδιο κομβικό ρόλο που παίζει σ΄άλλες χώρες. Έστω και έτσι όμως πάρθηκε η απόφαση η χωρητικότητα ανά τάξη να μειωθεί στους 20 το πολύ μαθητές.

Η μάσκα και στην Ισπανία είναι υποχρεωτική για όλους ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση να διεξάγονται μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους (και αυτή είναι πράγματι μία απλή αλλά ταυτόχρονα έξοχη ιδέα, τουλάχιστον για τις μεσογειακές χώρες που το κλίμα τις ευνοεί). Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση στα σχολεία νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται απολύτως προβλεπόμενα έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με τη νόσο του covid-19.

Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και άλλες αίθουσες

Θα φανούν χρήσιμες ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας εντός του χώρου του σχολείου. Για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και άλλες αίθουσες όπως αυτές των βιβλιοθηκών (αφού γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των αποστάσεων) και των χώρων εστίασης εντός των σχολείων.

Επειδή, τέλος η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υπάρχουν περιοχές που δοκιμάζονται περισσότερο από άλλες, η κυβέρνηση έχει δώσει την έγκρισή της για συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για δια ζώσης επαφή λόγω πολλών κρουσμάτων.

Γερμανία: Μπήκε ήδη στην αγώνα

Η Γερμανία, όντας το απόλυτα αποκεντρωμένο κράτος, έχει εκχωρήσει την εκπαιδευτική πολιτική της στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων της. Η σχολική χρονιά σχεδόν σ’ όλα έχει αρχίσει από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όχι πάντως χωρίς προβλήματα.

Στο πολυπλέθεστερο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Βεστφαλίας-Ρηνανίας η σχολική χρονιά άρχισε στα μέσα του Αυγούστου αλλά μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών πολλές σχολικές μονάδες έκλεισαν για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος η μάσκα

Μόνο σ’ ένα κρατίδιο, και πάλι της Βεστφαλίας-Ρηνανίας η μάσκα είναι υποχρεωτική για μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Υπάρχουν επίσης κρατίδια όπως αυτό της Βαυαρίας που ναι μεν έχει αποφασίσει υποχρεωτικότητα για τη μάσκα αλλά παράλληλα με τη διευκρίνιση ότι αυτή δεν πρέπει να φοριέται κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Σε κεντρικό πάντως επίπεδο, η Εθνική Ακαδημία Φυσικών επιστημών της Γερμανίας έχει διατυπώσει την άποψη ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική μόνο για μαθητές που είναι μεγαλύτεροι των 15 ετών. Και πάλι όμως η τελική απόφαση ανήκει στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις