Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Μάσκα κορονοϊός: Πώς να την αντέξετε στη ζέστη
PLUS

Μάσκα κορονοϊός: Πώς να την αντέξετε στη ζέστη

Μάσκα κορονοϊός: Διαβάστε μερικές συμβουλές για την επιλογή σωστής μάσκας προστασίας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την Dr Anne Rimoin, καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μάσκα κορονοϊός: Ο νέος κορονοϊός ανιχνεύεται (ξανά) σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας και η λήψη αυστηρών μέτρων είναι επιβεβλημένη. Πόσο εφικτό, όμως, είναι να φορά κάποιος συνεχώς μάσκα όταν «βράζει ο τόπος»; Η Dr Anne Rimoin, καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν.

Διαλέξτε το σωστό χρώμα

«Το πρώτο που χρειάζεται είναι να φοράμε μία ανοιχτόχρωμη μάσκα», λέει. «Οι σκουρόχρωμες απορροφούν ταχύτερα τη θερμότητα και μας ζεσταίνουν πιο γρήγορα». Πείραμα που προβλήθηκε προσφάτως στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America» συνέκρινε τη θερμοκρασία ανάμεσα σε μία ανοιχτόχρωμη και μία σκουρόχρωμη μάσκα. Τις μάσκες φόρεσαν εθελοντές για την ίδια ώρα. Το πείραμα έδειξε πως σε περιβαλλοντική θερμοκρασία μόλις 25 βαθμών Κελσίου.

Η μαύρη μάσκα έφθασε τους  40 βαθμούς Κελσίου

Η κοινή γαλάζια χειρουργική μάσκα έφθασε τους 34 βαθμούς Κελσίου. Προσέξτε μέγεθος και ύφασμα. Η Dr Rimoin λέει ότι η μάσκα δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτή. Ναι μεν πρέπει να είναι σταθερή γύρω-γύρω, αλλά πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στο ύφασμα και στο στόμα σας για να κυκλοφορεί ο αέρας. Το ύφασμα επίσης είναι σημαντικό. Οι μάσκες από βαμβακερά υφάσματα (π.χ. από ένα παλιό μπλουζάκι σας) είναι πιο άνετες όταν κάνει ζέστη. Αντιθέτως, οι μάσκες από συνθετικά υλικά θα δυσκολέψουν περισσότερο την αναπνοή σας.

Συχνές αλλαγές και πλύσιμο

Απαραίτητο είναι ακόμα να έχετε μαζί σας μερικές μάσκες, για να τις αλλάζετε μόλις βραχούν. Με αυτό τον τρόπο: Αφ’ ενός θα προστατευτείτε καλύτερα από τον νέο κορονοϊό και αφ’ ετέρου θα αποφύγετε τον δερματικό ερεθισμό από τη συνεχή χρήση μιας νωπής μάσκας. Αν θελήσετε να βγείτε σε υπαίθριο χώρο, παρότι έχει πολλή ζέστη, βγάλτε εντελώς τη μάσκα σας.

Τοποθετήστε την σε ένα καθαρό σακουλάκι και φυλάξτε την στην τσάντα σας. Όταν θα ξαναμπείτε στον εσωτερικό χώρο, φορέστε μία καινούργια. Εννοείται πως αυτό ισχύει εφ’ όσον στον υπαίθριο χώρο τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας (1-2 μέτρα από άτομο σε άτομο). Αν ο υπαίθριος χώρος έχει συνωστισμό, καλό είναι να μην βγάλετε τη μάσκα. Να πλένετε πολύ καλά τις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες πριν τις ξαναφορέσετε. Όχι μόνο θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό, αλλά θα μυρίζουν ωραία.

Όχι στο μακιγιάζ

Πολύ σημαντικό επίσης είναι για τις γυναίκες να αποφύγουν το μακιγιάζ. Η μάσκα θα τις κάνει να ιδρώσουν περισσότερο από το συνηθισμένο και το μακιγιάζ θα καταλήξει να κυλά στο πρόσωπό τους. Μην παραλείπετε, τέλος, να ανανεώνετε συνεχώς τον αέρα στον κλειστό χώρο όπου βρίσκεστε, ακόμα κι αν έχετε αναμμένο τον κλιματισμό. Αυτό είναι απαραίτητο για πρόσθετη προστασία από τον νέο κορονοϊό αλλά και βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέετε.

Δείτε ακόμη

Ζώδια: Προβλέψεις για την Πέμπτη 27/8
8 μέτρα είναι η ορθή απόσταση ασφαλείας για τον κορονοϊό λένε Βρετανοί ειδικοί
Κορονοϊός: Εννέα συμβουλές για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον ιό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις