Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα: Εγκαθίδρυση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα: Εγκαθίδρυση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα

Ελληνοτουρκικά νέα: Την εγκαθίδρυση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό των γεωτρύπανων και όλων των πλοίων της που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε η Άγκυρα.

Ελληνοτουρκικά νέα: Ναυτική βάση στα κατεχόμενα της Κύπρου, που θα εξυπηρετούν τα γεωτρύπανά και τα σκάφη της στην ανατολική Μεσόγειο σχεδιάζει η Τουρκία. Σύμφωνα με τη Yeni Safak οι πρώτες επαφές για τη δημιουργία της ναυτικής βάσης ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι με μια ομάδα από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας να έχει ήδη τις πρώτες συνομιλίες στα Κατεχόμενα. Ενώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα μελετά δύο τοποθεσίες, είτε στην Αμμόχωστο ή στο Τρίκωμο (Ιskele) κι όταν επιλεγεί η μία εξ’ αυτών θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας της βάσης, ώστε να εξυπηρετούνται το γεωτρύπανο Γιαβούζ καθώς και τα ερευνητικά σκάφη Μπαρμπαρός και Oruc Reis, που θα παραμείνει αυτές τις μέρες μέχρι τις 27 Αυγούστου στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί από την παράνομη Navtex της Άγκυρας.

Τις αποφάσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία της ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, που «θα στείλει σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επέσπευσαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι αυξημένες ανάγκες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού καθώς και οι προσπάθειες ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλίας να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

Η Τουρκία ανανέωσε την παράνομη Navtex

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού μέχρι τις 27 Αυγούστου. Η Άγκυρα επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη συζήτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το τουρκικό ερευνητικό έπλεε το απόγευμα της Κυριακής στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι αδύνατον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα στον ελληνικό βυθό καθώς, τα ηχοβαλιστικά καλώδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του θορύβου από τα πολλά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του. Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Δείτε ακόμη

Αισιοδοξία για την υγεία του Ναβάλνι από τους συνεργάτες του
Ακάρ: “Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει την Τουρκία” – “Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου”
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα και έχει αναλάβει η αδερφή του», λένε οι Νοτιοκορεάτες
Εντοπίστηκε 64χρονος σε προχωρημένη σήψη στην Κύπρο- Συνελήφθη ο 25χρονος γιος του
Αφροαμερικανός πυροβολήθηκε πισώπλατα από αστυνομικό στο Ουισκόνσιν
Νέα πρόκληση: Η Τουρκία παρατείνει την παράνομη Navtex

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις