Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Μετά την υγεία, το βλέμμα στην οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Μετά την υγεία, το βλέμμα στην οικονομία

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Κανένας εφησυχασμός δεν επικρατεί στην κυβέρνηση από την μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το αντίθετο μάλιστα. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σχεδόν καθημερινά συσκέψεις με τους συναρμόδιους υπουργούς σε δύο επίπεδα: αυτό της υγείας και αυτό της οικονομίας, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του φθινοπώρου.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος 

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική αντιμετώπιση, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν μερικές ημέρες θα ισχύσουν έως το τέλος του Αυγούστου και θα επανεξετάζεται ανά περιοχή το ενδεχόμενο επιπλέον επιβολής και άλλων περιοριστικών μέτρων. Στην οικονομία, οι απανωτές συσκέψεις που γίνονται με το οικονομικό επιτελείο αφορούν στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην προσεχή ομιλία του στην ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο νέο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων και εισφορών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, δηλαδή κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές ειδικά για τους κλάδους αυτούς ανέφεραν ότι τα κονδύλια που θα απαιτηθούν μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση, έχει σχεδόν αποφασίσει την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή της αναστολής εργασίας .Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τα κρατικά διαθέσιμα έχουν ενισχυθεί και έτσι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την παροχή κρατικής βοήθειας σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για μια σειρά επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει, ενώ ήδη θα εγκαινιαστεί ένας νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα αφορά σε περισσότερες από 7000 επιχειρήσεις.

Οι εργοδοτικές εισφορές θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και μάλιστα σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% και για το επόμενο τρίμηνο ενώ οι εποχιακές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Με τις παρεμβάσεις αυτές η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στην κάλυψη σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων σε τουρισμό εστίαση και συναφείς κλάδους, αφετέρου στην συγκράτηση της ανεργίας το φθινόπωρο που κατά πολλούς θα είναι μεγάλη.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, θα είναι 3,5 δις ευρώ. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και ξαναγράφουν τα νούμερα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα ανακοινώσει σε λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός. Σημαντική λεπτομέρεια, είναι το γεγονός ότι οι μειώσεις θα αφορούν και επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Οι φορολογικοί συντελεστές δεν θα μειωθούν οριζόντια για όλους, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένες κλίμακες αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτές οι μειώσεις να αφορούν το σύνολο της φορολογικής βάσης και όλοι να δουν μείωση στα φορολογικά τους βάρη.

Εν αναμονή…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις