Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Fake news και κορονοϊός: Τουλάχιστον 800 άτομα πέθαναν, από “συμβουλές” για την καταπολέμηση του ιού
ΚΟΣΜΟΣ

Fake news και κορονοϊός: Τουλάχιστον 800 άτομα πέθαναν, από “συμβουλές” για την καταπολέμηση του ιού

Fake news και κορονοϊός: Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων από διάφορες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, εξέτασαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Απριλίου 2020 ως μέρος της μελέτης.

Fake news και κορονοϊός: Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν καταλήξει σε θάνατο από την παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρω από τον Covid 19, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη  στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Αρκετοί, έχασαν την όρασή τους.

Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων από διάφορες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, εξέτασαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Απριλίου 2020 ως μέρος της μελέτης.

“Παρακολουθήσαμε και εξετάσαμε τις φήμες, το στίγμα και τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με το COVID-19 που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων ελέγχου γεγονότων, Facebook, Twitter και διαδικτυακών εφημερίδων και των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία”, ανέφερε η μελέτη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι περίπου 800 άτομα πέθαναν από την κατανάλωση αλκοόλ υψηλής συγκέντρωσης με την ελπίδα να απολυμάνουν το σώμα τους, ενώ 5.900 πολίτες νοσηλεύτηκαν μετά από κατανάλωση μεθανόλης, με αποτέλεσμα 60 άτομα να τυφλώνονται.

Φήμες και θεωρίες συνωμοσίας

Οι ψευδείς πληροφορίες στα ινδικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν έναν αριθμό πολιτών να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε κοπριά, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση, ενώ στη Σαουδική Αραβία, τα ούρα καμήλας με ασβέστη χαιρετίστηκαν ως προστασία έναντι του κοροναϊού. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης άλλες φήμες, όπως σκόρδο, ζεστές κάλτσες και διάδοση λίπος χήνας στο στήθος κάποιου, ως θεραπεία για τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Στίγμα

Η έκθεση, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 87 χώρες σε 25 γλώσσες, διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι ασιατικοί πολίτες και εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη στιγματίστηκαν επανειλημμένα. Ως αποτέλεσμα, αντιμετώπισαν αυξημένη λεκτική και σωματική κακοποίηση. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν επανειλημμένες καταγραφές λεκτικής και σωματικής κακοποίησης εναντίον ατόμων Ασιατικής καταγωγής, και εκείνων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης”, σημείωσαν οι ερευνητές. “Οι στιγματισμένοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε κοινωνική αποφυγή ή απόρριψη, κακή συμπεριφορά που αναζητά υγεία και σωματική βία.” Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εξετάσουν καλύτερα τη διάδοση των λεγόμενων ψεύτικων ειδήσεων. Τους κάλεσαν να «συνεργαστούν με εταιρείες κοινωνικών μέσων για να διαδώσουν σωστές πληροφορίες».

Ο Covid είναι ψέμα & άλλες ψεκασμένες θεωρίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις