Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστροφή στην εργασία – κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα, με μάσκες, προληπτική καραντίνα και τηλεργασία
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην εργασία – κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα, με μάσκες, προληπτική καραντίνα και τηλεργασία

Επιστροφή στην εργασία - κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει διαρκώς η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την έξαρση του κορονοϊού, με φόντο την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου.

Επιστροφή στην εργασία – κορονοϊός: Εντείνονται τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων, από σήμερα και κάθε μέρα, ειδικό κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), για να διενεργεί, σε εθελοντική βάση, ελέγχους σε επιβάτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό. Η λήψη θα γίνεται από το ρινοφάρυγγα και θα αναλύεται με την μέθοδο PCR, όπως ακριβώς έγινε και προχθές, Κυριακή στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όπου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 δειγματοληπτικοί επιδημιολογικοί έλεγχοι, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά στον κορονοϊό.

Αυστηρά πρωτόκολλα εργασίας

Τεστ κορονοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε πλείστες περιπτώσεις τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλων ομίλων έχουν ήδη ειδοποιήσει εργαζόμενους πως προϋπόθεση για την επιστροφή στους χώρους εργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού SARS-CoV-2. Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις αυτές συνεβλήθησαν με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερώσει πως εργαζόμενοι/απασχολούμενοι που ολοκληρώνουν την περίοδο της κανονικής τους άδειας, δεν θα προσέρχονται στο εργασιακό τους χώρο για διάστημα μιας εβδομάδας (πέντε εργάσιμων ημερών) από τη λήξη της αδείας τους. Στο διάστημα αυτό θα εργάζονται από το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή, όσοι όμιλοι είχαν προσωρινά αναστείλει το μέτρο της απομακρυσμένης εργασίας ενεργοποιούν εκ νέου πρωτόκολλα τηλεργασίας και μείωσης της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στους χώρους εργασίας, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Δημόσιο: Μάσκες παντού και κυλιόμενο ωράριο

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του υποδεικνύει τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία. Την ίδια ώρα δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.
Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορονοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύκλιος παρέχει τη δυνατότητα “κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου”.

Μήνυμα του 112 στους αδειούχους του Αυγούστου

Στη “μάχη” κατά του κορονοϊού ρίχνεται και το 112 καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ήδη έκτακτο μήνυμα στους πολίτες για τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στο μήνυμα τονίζεται ότι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. “Ο κίνδυνος διασποράς Covid-19 είναι αυξημένος. Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας”, είναι το μήνυμα προς τους εκδρομείς το οποίο συνοδεύτηκε και από τον χαρακτηριστικό ήχο ειδοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις