Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Kορονοϊός Ελλάδα: Πέντε νεκροί σε μια ημέρα – Ποια μέτρα μελετούν οι ειδικοί
ΕΚΔΗΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Kορονοϊός Ελλάδα: Πέντε νεκροί σε μια ημέρα – Ποια μέτρα μελετούν οι ειδικοί

Kορονοϊός Ελλάδα: Άλλος ένας θάνατος από κορονοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 221 Έκδηλη η ανησυχία μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.στη χώρα μας.

Kορονοϊός Ελλάδα: Επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αν τα ήδη υπάρχοντα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν φέρουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να είναι η γενίκευση των μέτρων που πάρθηκαν ήδη σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπουν στον «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική και η Θεσσαλονίκη. «Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε, αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια, πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε επίσης «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την προγραμματισμένη ημερομηνία «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού. «Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», ανέφερε. Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, την οποία θα γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων», τόνισε. Μόλις, δηλαδή, το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το «πράσινο φως» αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου. «Θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

Kορονοϊός Ελλάδα: Πέντε νεκροί σήμερα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα φθάνοντας τους 221 καθώς άλλος ένας ηλικιωμένος έχασε τη μάχη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πρόκειται για 70χρονo άνδρα με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από Κατερίνη.Να σημειωθεί ότι σήμερα, δύο ηλικιωμένες κατέληξαν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου σύμφωνα με την ΕΡΤ μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση τα κρούσματα ανέρχονται σε 42, καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά. Νωρίτερα ακόμη δύο άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή από τον κορονοϊό. Ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη. Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ενώ ο 82χρονος στο ΑΧΕΠΑ.

Λινού: Είμαστε σε πόλεμο

Την δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται περιέγραψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης», ανέφερε. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως είπε η κυρία Λινού «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας». Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».

Δείτε ακόμη

“Τα παράπονά σου στον Χαρδαλιά”: Το σποτάκι της Περιφέρειας Κρήτης για τη μάσκα
Σύψας: Έχουμε «πόλεμο» – Τρέμουμε την επιστροφή των νέων από τις διακοπές
Ευχάριστα νέα για την 27χρονη γιατρό από τη Λάρισα – Αποσωληνώθηκε
Χρηστάκης στον Economist: “Θλιβερός ο δρόμος μπροστά, εκατομμύρια ασθενείς θα πεθάνουν”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις