Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ορούτς Ρέις τώρα: Προκαλούν το Ελληνικό ναυτικό οι Τούρκοι
ΤΟ «ORUC REIS» ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ

Ορούτς Ρέις τώρα: Προκαλούν το Ελληνικό ναυτικό οι Τούρκοι

Ορούτς Ρέις τώρα: Οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ορούτς Ρέις τώρα: Το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του με νοτιοδυτική πορεία σε θαλάσσια ύδατα αλλά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την εκτίμηση να είναι ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα φτάσει στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες. Παράλληλα, εδώ και λίγες ώρες η Άγκυρα έχει αλλάξει τακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου, απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει. Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

«Επίδειξη σημαίας» χαρακτηρίζει ο διεθνολόγος Λίτσας την προκλητική παρουσία του Oruc Reis

Κίνηση εντυπωσιασμού και «επίδειξη σημαίας» χαρακτηρίζει την προκλητική παρουσία του σεισμογραφικού Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα ο διεθνολόγος Σπύρος Λίτσας, ενώ εκφράζει φόβους για την πιθανότητα ενός ατυχήματος που ίσως προκαλέσει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, συμπαρασύροντας την εύθραυστη βορειοατλαντική συμμαχία. Χαρακτηρίζοντας απολύτως «αναμενόμενο» αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Σπύρος Λίτσας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λέει στο CNN Greece: «Η Τουρκία καταφεύγει και πάλι σε αυτό που για την ίδια είναι εξόχως βολικό: την απειλή χρήσης βίας, η οποία είναι βέβαια μια κεκαλυμμένη απειλή χρήσης βίας, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε να κάνει η Τουρκία είναι ένα ‘Show the flag’, επιδεικνύει δηλαδή τη σημαία στέλνοντας εσωτερικά και εξωτερικά μηνύματα, ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας αυτοπαγίδευσης, που κινδυνεύει και σε ένα βαθμό έχει καταφέρει ήδη να την απομονώσει, εξηγεί ο καθηγητής: «Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια έχει αυτοπαγιδευτεί στον μαξιμαλισμό και της ρητορικής της αλλά και των στοχεύσεών της. Για παράδειγμα, η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ είναι μια στόχευση να αναδειχθεί η Τουρκία σε κεντρική ναυτική δύναμη στην Ανατ. Μεσόγειο. Είναι μία μαξιμαλιστική στόχευση, δεν έχει την παραμικρή ρεαλιστική αναφορά, αυτό όμως παγιδεύει την Τουρκία και της αποστερεί κομμάτια από την ίδια τη δυνατότητά της να αποδείξει ότι εν τέλει είναι ένα ευέλικτο κράτος».

«Η Τουρκία καταρρέει, δεν μπορεί να ξεκινήσει θερμό επεισόδιο»

Ζητώντας του να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας και αν προβλέπει ότι η Άγκυρα προτίθεται να κλιμακώσει την ένταση, ο κ. Λίτσας εκτιμά: «Είναι δύσκολο να ξεκινήσει έρευνες. Εμείς έχουμε μάτια στην περιοχή, δεν λειτουργεί ερήμην το σεισμογραφικό, επομένως πιστεύω ότι η Τουρκία παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία, για διάφορους λόγους, θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν διάλογο χωρίς καθορισμένη ατζέντα, επί παντός επιστητού. Έχω ξαναπεί πως αυτό θα είναι ένα τεράστιο λάθος. Η Τουρκία θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό της γιατί χάνει σε δημοφιλία διαρκώς. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι χάνει ποιοτικά το πολιτικό Ισλάμ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων καταλαβαίνει ότι το πολιτικό Ισλάμ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που είχε υποσχεθεί».

Για το αν η Τουρκία είναι ικανή να “τραβήξει” περαιτέρω το σχοινί

«Το μεγαλύτερο ‘ξεγύμνωμα’ για τον Ερντογάν είναι το πώς κατέρρευσε το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πρωτόγονη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Η εικόνα των Τούρκων να περιμένουν σε μια ουρά για να αντιμετωπίσουν την πανδημία με μια… κολώνια, δεν είναι εικόνα ενός κράτους που μπορεί να ξεκινήσει ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εικόνες ενός κράτους που στην πραγματικότητα καταρρέει και αποφασίζει ίσως να ‘αυτοκτονήσει’ στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας, στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο, σε ένα τεράστιο τσουνάμι.

Γιατί τα αρνητικά αποτελέσματα από ένα θερμό επεισόδιο δεν θα είναι μόνο για την Τουρκία ή για εμάς, γι’ αυτό προσωπικά θεωρώ ότι θα οδηγηθούμε σε μια ομαλοποίηση των δεδομένων. Πρώτα θα πληγεί η ίδια η ύπαρξη της νοτιανατολικής πτέρυγας της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας και να συνεχίσουν αυτά τα δύο κράτη να συνεργάζονται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευρύτερα. Γνωρίζουμε ότι κυρίως τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο διπλωματικό παίγνιο κάτω από το τραπέζι, ώστε να οδηγηθεί ο ‘δύστροπος’ γείτονας σε πιο ήπιες μορφές αντίδρασης. Νομίζω ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει από σταδιακά βήματα και κλιμακωτές κινήσεις».

Δείτε ακόμη

Στους 171 οι νεκροί στη Βηρυτό
Τραμπ: Η σχέση μου με τον Σι Τζινπίνγκ έχει φθαρεί λόγω κορονοϊού
Τραγική αποκάλυψη: Η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε ειδοποιηθεί τον Ιούλιο για τον κίνδυνο έκρηξης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις