Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Όρους Ρέις τώρα: “Παίζει” η Τουρκία – Άλλαξε πορεία το ερευνητικό πλοίο
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όρους Ρέις τώρα: “Παίζει” η Τουρκία – Άλλαξε πορεία το ερευνητικό πλοίο

Όρους Ρέις τώρα: Μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Όρους Ρέις τώρα: Τελευταίες πληροφορίες του marinetraffic.com αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει αλλάξει πορεία, αλλά παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη Navtex. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” άλλαξε πορεία απόψε και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας. Το “Oruc Reis” συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Τουρκικό υπ. Άμυνας: «Αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας»

Συνεχίζει την προπαγάνδα η Αγκυρα, καθώς το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανήρτησε βίντεο με το Oruc Reis. Σε αυτό απεικονίζεται το τουρκικό ερευνητικό να πλέει συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Στο σχόλιο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας.

«Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους. Η κληρονομιά μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας».

https://twitter.com/tcsavunma/status/1293239717933330433?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1293239717933330433%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fallaxe-poreia-oruc-reis-kai-kineitai-notioanatolika

Έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πραγματοποιείται έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο έκτακτο Συμβούλιο οι ανώτατες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε να προκαλεί κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά για να λάβει απάντηση-τελεσίγραφο από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο ελληνικός στόλος είναι παραταγμένος απέναντι από τον τουρκικό και στις συνεχείς επικοινωνίες με το Oruc Reis μέσω ασυρμάτου να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες.

Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια: Δεν θα υπάρξει ανοχή

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στέλνοντας νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, o Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών “το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο”. Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

“Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα”.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη και νέο μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο από Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις δραστηριότητες του “Oruc Reis” και τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη”, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο μεταξύ, την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. “Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού” τόνισε ο κ. Στανό ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο “εξαιρετικά ανησυχητική” και σημείωσε πως “πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις”.

Στο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα παραμένει σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αξιωματούχους από την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή και αποτρεπτική ετοιμότητα.

Μάλιστα, η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα πως «επιλέγουμε τη διπλωματία, δεν θα δείξουμε όμως ανοχή».

Οι Βρυξέλλες κρατούν «ζεστό» το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει μόνο ένα εργαλείο για να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα και αυτές είναι οι κυρώσεις. Τον περασμένο Ιούλιο η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών ζήτησαν από την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Στάνο, ετοιμάζεται μια λίστα επιλογών και περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στα τέλη του μήνα. Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα έχει ζητήσει συγκεκριμένα κυρώσεις που θα παραλύσουν την τουρκική οικονομία πλήττοντας κυρίως την τουρκικές τράπεζες. Στις Βρυξέλλες δεν αποκλείει νέα παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο είναι σαφές ότι το Βερολίνο δε θέλει να «σκάσει» στα χέρια του η βόμβα των ελληνοτουρκικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις