Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ορούτς Ρέις: Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ

Ορούτς Ρέις: Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

Ορούτς Ρέις: Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Ορούτς Ρέις: Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο μετά τη νέα πρόκληση στην οποία προχώρησε η Άγκυρα το πρωί της Δευτέρας. Σκηνικό έντασης στήνει για μια ακόμη φορά η Τουρκία στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να κινείται συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Ρόδου και Καρπάθου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου.

Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, το Oruc Reis απέπλευσε, με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει μάλιστα βίντεο με τον απόπλου του ερευνητικού. Υπενθυμίζεται ότι από χθες Κυριακή το Oruc Reis έχει κλείσει τους πομπούς του.

https://twitter.com/tdefenceagency/status/1292724218849898496?s=20

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο υπουργός Επικρατείας, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιδρά, με εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και γγ του ΝΑΤΟ

Ακόμη τους διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ άνοιξε αμέσως μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το απόγευμα αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Να αναφέρουμε ότι μόλις εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX, συγκλήθηκε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με μοναδικό θέμα την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου. Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στρατιωτική προπαρασκευή

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.
Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».

https://twitter.com/GKoumoutsakos/status/1292740766612295680?s=20

Συρίγος : Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Την άποψη πως η Τουρκία, αφού διαπίστωσε το προηγούμενο διάστημα πως δεν μπορεί να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, πλέον ακολουθεί άλλη τακτική, ενημερώνοντας και βγαίνοντας κανονικά στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος. Αναφερόμενος στην περιοχή που δεσμεύει η NAVTEX, ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός ότι «η περιοχή που δεσμεύθηκε δεν αγγίζει την περιοχή που οριοθετήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αλλά σταματά ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Συνεπώς, οι Τούρκοι προσπαθούν να εμφανιστούν νόμιμοι στα μάτια της κοινής γνώμης».

Για τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ότι το Ορούτς Ρέις θα βγει σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Τούρκοι στη συνέχεια «θα στραφούν για να μπουν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ». «Θα είναι ένας πόλεμος νεύρων τις επόμενες μέρες. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την προηγούμενη την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου» πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA ο κ. Συρίγος ο οποίος απέδωσε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου «σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την ναυτική τους ισχύ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμη

Καλίν: “Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας”
Ντονμέζ: “Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια βρίσκονται πίσω σου”
Απέπλευσε για Καστελόριζο το Oruc Reis – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις