Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

13

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επαναρύθμιση 120 δόσεων: Το αίτημα του εμπορικού συλλόγου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναρύθμιση 120 δόσεων: Το αίτημα του εμπορικού συλλόγου

Επαναρύθμιση 120 δόσεων: Νέα ρύθμιση οφειλών ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθηνών, λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στις επιχειρήσεις και τους εμπόρους

Επαναρύθμιση 120 δόσεων: Αίτημα για μια νέα και γενναία ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στις επιχειρήσεις και τους εμπόρους. Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο πακέτο τριών μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο ΕΣΑ τονίζει ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από όλους τους κλάδους του εμπορίου και από το σύνολο των εμπορικών περιοχών της χώρας φανερώνουν την ανάγκη για νέες πρωτοβουλίες στήριξης.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, η πραγματικότητα της αγοράς αυτή την κρίσιμη περίοδο, που δικαιολογεί την αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας, αποτυπώνεται συνοπτικά στα παρακάτω δεδομένα: Εντός του Αυγούστου λήγουν οι τελευταίες επιταγές του Μαΐου που πήραν παράταση εξόφλησης 75 ημερών. Επίσης η πλειονότητα της αγοράς που προϋπολόγιζε αυξημένο τζίρο τον Αύγουστο λόγω του τουρισμού ή ενισχυμένες εισπράξεις λόγω της περιόδου των εκπτώσεων, έχει εκδώσει πριν την υγειονομική κρίση μεταχρονολογημένες επιταγές υψηλής αξίας, που λήγουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Από το τέλος Αυγούστου έως και το τέλος Οκτωβρίου αρχίζει η υποχρέωση καταβολής των οφειλών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή

Πολλές επιχειρήσεις που πριν από την υγειονομική κρίση στηρίχτηκαν στα οικονομικά στοιχεία εκείνης της περιόδου και αποφάσισαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολύ λιγότερες δόσεις από τις 120 που εδικαιούτο, δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή των ρυθμίσεων. Επιπροσθέτως πολλές επιχειρήσεις που ήταν ενταγμένες σε καθεστώς ρυθμίσεων και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τη δόση του Φεβρουαρίου 2020 και στη συνέχεια λόγω της υγειονομικής κρίσης είχαν αδυναμία πληρωμής και δεύτερης συνεχόμενης δόσης, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση τζίρου, εάν συνυπολογίσουμε και τους προαναφερόμενους παράγοντες που επηρεάζουν την ρευστότητα τους, θα λειτουργήσουν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας από τις αρχές του φθινοπώρου και αμέσως μετά θα αναγκαστούν να βάλουν “λουκέτο”.

Επαναρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Ο Ε.Σ.Α λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης επαναφέρει δυναμικά το αίτημα επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις,  με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, προτείνουμε στη ρύθμιση αυτή  να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης του Covid19, έχουν ήδη απολεσθεί, αλλά και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή  που είχαν αποδεχθεί.

Τέλος, η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων πρέπει να παραμείνει ενεργή για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και μετά». Η συγκεκριμένη πρόταση του Ε.Σ.Α βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, πηγάζει από την καρδιά του εμπορικού κόσμου της χώρας και δυστυχώς μαζί με την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή ομαδικών λουκέτων σε όλη τη χώρα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Δείτε ακόμη

Τι ισχύει όταν συμπίπτει η άδεια ειδικού σκοπού με την άδεια μητρότητας
Ερημωμένα τα περιφερειακά αεροδρόμια
Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις