Αθήνα

°C

kairos icon

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ματέο Σαλβίνι: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών
ΚΟΣΜΟΣ

Ματέο Σαλβίνι: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών

Ματέο Σαλβίνι: Ο αρχηγός της Λέγκα, παραπέμφθηκε σε δίκη για στέρηση της ελευθερίας των 164 μεταναστών  που επέβαιναν σε πλοίο ΜΚΟ.

Ματέο Σαλβίνι: Πυκνώνουν τα σύννεφα για τον Ιταλό πολιτικό και πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς γερουσιαστές ότι έδρασε για να υπερασπιστεί το γενικότερο συμφέρον της Ιταλίας. Το σενάριο της  «έξωθεν απειλής», δεν υιοθετήθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Λέγκα,παραπέμφθηκε σε δίκη για στέρηση της ελευθερίας των 164 μεταναστών  που επέβαιναν, πριν από ένα χρόνο, στο πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms. Επί δεκαεννέα ημέρες, παρά το ότι πολλοί επιβάτες του πλοίου ήταν σε ακραία ψυχολογική κατάσταση και προσπάθησαν ακόμη και να φτάνουν στην ξηρά κολυμπώντας, ο «ισχυρός άνδρας» της Λέγκα και τότε υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει την αναγκαία άδεια για  ελλιμενισμό.

«Στήριξε τη στάση μου ολόκληρη  η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων», επιμένει ο Σαλβίνι. Αλλά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το αρνείται κατηγορηματικά. Για να  καθίσει στο εδώλιο  ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών, χρειάζεται μια ακόμη απόφαση των δικαστικών της Σικελίας. Αλλά η τελική παραπομπή του θεωρείται πλέον περισσότερο από  πιθανή. Πάντως, για  να του στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, χρειάζεται οριστική καταδικαστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι  δεν πρόκειται, σίγουρα, για άμεση εξέλιξη.

Φυλλορροεί η εκλογική του βάση

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σαλβίνι είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα. Η ακροδεξιά σύμμαχός του Τζόρτζια Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας, αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της σε βάρος της Λέγκα. Αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα του ο Σαλβίνι απειλείται από τον περιφερειάρχη του Βένετο Λούκα Τζάια, ο οποίος είναι σαφές ότι διεκδικεί την ηγεσία και είναι ιδιαίτερα  δημοφιλής.

Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης Open Arms δηλαδή μπορεί να μετατραπεί σε  καθοριστικό στοιχείο μιας φθίνουσας πορείας που έχει ήδη αρχίσει. Και αν όντως η σημερινή κυβέρνηση των «πεντάστερων» και της κεντροαριστεράς καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι το 2023, όταν κανονικά λήγει η νομοθετική περίοδος, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να αναγκαστεί πράγματι να αλλάξει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Δείτε ακόμη

Υποχρεωτική μάσκα στην Κύπρο – Πρόστιμο 300 ευρώ στους παραβάτες
Χτύπημα Γερμανίας σε Ισπανία – Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν στην χώρα
Κορωνοϊός: Φτάνουν τους 674.000 οι νεκροί παγκοσμίως – Πάνω από 17.352.910 τα κρούσματα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις