Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οικονομία 2020: Νέο πεδίο μετά τα ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία 2020: Νέο πεδίο μετά τα ελληνοτουρκικά

Οικονομία 2020: Η κόντρα μεταφέρθηκε στα μέτωπα της διαχείρισης του πακέτου στήριξης και της καταβολής των αναδρομικών χρημάτων των συνταξιούχων.

Οικονομία 2020: Με δεδομένη την αποκλιμάκωση, προς το παρόν τουλάχιστον, της έντασης με την Τουρκία, το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στην οικονομία. Και ήταν και το αναμενόμενο, αφού η αλήθεια είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πάσχισε να κάνει αντιπολίτευση τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού και τα δύο ζητήματα αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Έτσι η κόντρα μεταφέρθηκε στο πεδίο της οικονομίας και συγκεκριμένα σε δύο μέτωπα, αυτό της διαχείρισης του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και αυτό της καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Ωστόσο και στην περίπτωση της οικονομίας, όπως φάνηκε και από την αντιπαράθεση των Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ένα βήμα πιο μπροστά από την αντιπολίτευση. Και αυτό γιατί τήρησε μια ακόμα υπόσχεση που είχε δώσει στους συνταξιούχους, δηλαδή την οριζόντια καταβολή των αναδρομικών χρημάτων που επιδίκασαν τα δικαστήρια. Μάλιστα η καταβολή αυτή θα γίνει εφάπαξ και εντός του 2020, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι εντός του Οκτωβρίου.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οικονομία 2020: Αποδομώντας την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε με αυτήν την κίνηση οποιαδήποτε προσπάθεια αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα βασίζονταν σε αυτό το ζήτημα. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να έκανε λόγο για περικοπή των αναδρομικών, αφού σε αυτήν την φάση δεν θα δοθούν τα αναδρομικά της επικούρησης και των δώρων, ωστόσο και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την απάντηση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση τήρησε αυτά που είχε υποσχεθεί, δηλαδή: μέτρησε το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται, υπολόγισε ότι αυτά επαρκούν για την καταβολή των αναδρομικών που προέρχονται από τις περικοπές των κύριων συντάξεων και κατόπιν ανακοίνωσε ότι η καταβολή θα γίνει οριζόντια και εφάπαξ, βγάζοντας έτσι από την ταλαιπωρία μια δικαστικής διαδικασίας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα χρήματα, η κυβέρνηση θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο: με βάση την δημοσιονομική εικόνα τους επόμενους μήνες, θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής και αυτών των χρημάτων.

Η έκθεση Πισσαρίδη

Και ερχόμαστε στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να έρθει στην Βουλή για συζήτηση η έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη, που εκπόνησε και την πρώτη μελέτη αξιοποίησης των χρημάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση η αντιπολίτευση φαίνεται ότι βιάστηκε, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι η έκθεση Πισσαρίδη θα αποτελέσει συμβουλευτικό παράγοντα, θα ακολουθήσουν οι προτάσεις των κομμάτων και κατόπιν μια εξαντλητική συζήτηση πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο των αρχικά 32 δισ. που θα έρθουν στην ελληνική οικονομία.

Αδυναμία αντιπολιτευτικού αφηγήματος

Όπως φαίνεται, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αντιπολίτευσης και στην ανεύρεση αντιπολιτευτικού αφηγήματος συνεχίζει να υφίσταται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να ακολουθεί αυστηρά τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης και να ανακοινώνει μετά από συζήτηση με κόμματα και φορείς τις τελικές του αποφάσεις. Η άμεση δημοσιοποίηση όλων των κυβερνητικών προθέσεων, ώστε αυτές να μπουν στην «βάσανο» των αντιδράσεων είναι κάτι που δεν δείχνει να ενοχλεί τον Μητσοτάκη. Το αντίθετο μάλιστα, αφού του δίνει την δυνατότητα να διορθώνει λάθη και να προσθέτει σχεδιασμούς, ώστε να επιτυγχάνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο κοινοβούλιο και την κοινωνία.

Δείτε ακόμη

Όλοι με μάσκες στη Βουλή εκτός από έναν και μάλιστα… γιατρό!
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα 29 από τα 57 κρούσματα – Δύσκολη η κατάσταση
Εξέλιξη: Υποχρεωτικά με μάσκα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις