Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Kοράνι: Ιστορική βεβήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο
ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ερντογάν Kοράνι: Ιστορική βεβήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο

Ερντογάν Kοράνι: Απόσπασμα από το Κοράνι διάβασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Ερντογάν Kοράνι: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας μάσκα, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος, ενώ όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη ζωντανή μετάδοση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία έπειτα 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος με το μικρόφωνο ανά χείρας έψαλε ένα απόσπασμα από το Κοράνι.Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο. Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής

Αμέσως και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού και στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς τοποθετήθηκε πινακίδα που αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Σήμερα, 24 Ιουλίου, η Αγιά Σοφιά άνοιξε για να λειτουργήσει ως τζαμί. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, ενώ λήφθηκαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέτρα. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία. Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

https://twitter.com/ayanoglu2000/status/1286572174694846464?s=20

Δείτε ακόμη

“Μεγάλη Παρασκευή”: Τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά από 86 χρόνια
Τσαβούσογλου: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της»
Δυσαρέσκεια Τραμπ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (pic)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις