Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάιατ – Χατζηνικολάου: Το αιχμηρό σχόλιο του δημοσιογράφου στο Twitter
ΕΛΛΑΔΑ

Πάιατ – Χατζηνικολάου: Το αιχμηρό σχόλιο του δημοσιογράφου στο Twitter

Πάιατ - Χατζηνικολάου: Πώς απάντησε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, για την ανάρτησή του σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ

Πάιατ – Χατζηνικολάου: Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, για ανάρτησή του σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τα όσα ανέφερε ο κ. Πάιατ την Πέμπτη από την Αλεξανδρούπολη, για τα νησιά, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Αμερικανός Πρέσβης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ”, ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε “αμφισβητούμενα νερά”, υπογράμμισε :”Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος ‘αμφισβητούμενα’ αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις”.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας αυτά τα λόγια, έγραψε στο twitter: “Ενημερώστε επειγόντως τους προϊσταμένους σας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, και λίγο αργότερα πρόσθεσε: “Αμφισβητούμενα ύδατα λέει η ανακοίνωση του υπουργείο σας των Εξωτερικών. Η τουρκική Navtex αναφέρεται και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.. Πώς ακριβώς αμφισβητούνται αυτά;”. Αυτές οι αναρτήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στον δημοσιογράφο, σε αιχμηρό τόνο: “Να είστε σίγουρος ότι οι απόψεις μου αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ως Πρέσβης δεν ενεργώ ανεξάρτητα. Όταν μιλάω, μιλάω για τις ΗΠΑ”.

“Οι δικές σας θέσεις κύριε Πρέσβη είναι δίκαιες,καθαρές και ενισχύουν τη διεθνή νομιμότητα. Ευχόμαστε να υιοθετηθούν πλήρως και χωρίς ‘αστερίσκους’ από την αμερικανική κυβέρνηση. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι… ‘διαφιλονικούμενη'”, απάντησε ο δημοσιογράφος.

 

 

 

Τουρκία: Οργή για τις δηλώσεις Πάιατ

Στην Άγκυρα δεν είδαν με καλό μάτι τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα για την τουρκική ΑΟΖ στις οποίες ανάφερε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως είναι τα νησιά, “συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”. Όπως αναφέρει ο Skai, η Τουρκία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τη θέση του Αμερικανού πρέσβη για τον οποίον θεωρούν ότι συντάσσεται συνεχώς με τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης αποκαλύπτει πως αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον Τζέφρι Πάιατ, βάζουν ελληνική κατάληξη στο όνομά του και τον αποκαλούν ειρωνικά “Παγιατόπουλο“.

Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε διευκρινίσεις για την “γκρίζα” ερμηνεία της αρχικής δήλωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τουρκική navtex και πιο συγκεκριμένα για τον όρο “αμφισβητούμενα” που χρησιμοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι ο όρος αυτός “αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις”.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ τόνισε τις δηλώσεις του ότι “θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις. Και όπως λέω συχνά, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”.

“Θέλω να επαναλάβω το μήνυμα της Ευρώπης, παροτρύνοντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που εντείνουν την ένταση στις περιοχές, όπως τα σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν κυριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, χαρακτηρίζοντας τον στρατηγικό χώρο ως “περίπλοκο”. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 150 χρόνια του λιμένα αλλά και την υποδοχή και προώθηση αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης “Atlantic Resolve 2020”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις