Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ψινάκης Μάτι: Την Παρασκευή απολογείται ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα
ΕΛΛΑΔΑ

Ψινάκης Μάτι: Την Παρασκευή απολογείται ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα

Ψινάκης Μάτι: Ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης είναι ο πρώτος που κλήθηκε για την φωτιά στο Μάτι.

Ψινάκης Μάτι: Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία σε κατηγορούμενους για την φωτιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ξεκίνησε να αποστέλλει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018. Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των 20 προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση και ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνα του. Για την φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής. Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη φύγει από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν με την σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.

Δύο χρόνια από την τραγωδία

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση, αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε την χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση. Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή.

Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο. Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

«Έχει πάρει φωτιά ο κήπος του Ψινάκη, στείλτε κάποιον, τα έχει καλά με τα κανάλια»

Τηλεφώνημα – ντοκουμέντο που έκανε ο αστυνομικός που υπηρετεί στην προστασία του Ηλία Ψινάκη κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είχε φέρει στο φως ο ΣΚΑΙ, σε ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά. Στο ηχητικό ακούγεται ο αστυνομικός του Ηλία Ψινάκη, να καλεί στην πυροσβεστική και να λέει πως έχει πάρει φωτιά ο… κήπος. Από το τηλεφωνικό κέντρο τον ρωτούν αν υπάρχουν λάστιχα για να ρίξει νερό κι αν η φωτιά είναι μεγάλη. «Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», λένε συγκεκριμένα. Στην συνέχεια ακούγεται συνομιλία και με τον ίδιο τον Ηλία Ψινάκη, που επιβεβαιώνει πως έχει πάρει φωτιά εκτός από τον κήπο και το σπίτι.

Σε άλλο σημείο ακούγεται αστυνομικός να λέει ξανά πως έχει πάρει φωτιά το σπίτι του Ηλία Ψινάκη ζητώντας να σταλεί βοήθεια στην κατοικία, αφού όπως συμπληρώνει ο συνομιλητής του αστυνομικού «αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια».

Ψινάκης για Μάτι: «Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια»

Στην πρώτη συνέντευξη μετά τη φρίκη, ο Ηλίας Ψινάκης είχε σοκάρει όταν απευθυνόμενος στον Αντώνη Σρόιτερ είπε πως “κοιμάται ήσυχος”.  Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν στη Μύκονο, όπου και έκανε τις διακοπές του έχοντας οργανώσει πάρτι για τη γιορτή του. «Κάνω τις διακοπές με την άδειά μου. Συνδυάζω τις διακοπές με τους προσκεκλημένους μου από το εξωτερικό. Κάθε Σαββατοκύριακο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κανονίζω να φεύγω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πήρα την άδειά μου στην ονομαστική εορτή μου. Ο Αύγουστος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας λόγω των πυρκαγιών. Προσπάθησα να ακυρώσω το πάρτι, αλλά επειδή είχαν προσκληθεί πρέσβεις, δεν γινόταν να ακυρωθεί λόγω πρωτοκόλλου».

Στην ερώτηση για το πότε ενημερώθηκε για τη φωτιά: «Δεν θυμάμαι τι ώρα ενημερώθηκα, αλλά η φωτιά βρισκόταν στο Νταού Πεντέλης επομένως δεν απειλούμασταν. Έτσι, έφυγα με ελικόπτερο, ήμουν μεταξύ Δήλου και Μυκόνου, αλλά ο πιλότος απαγόρευσε την απογείωση λόγω καπνού. Επέλεξα να φύγω με φουσκωτό σκάφος, είχε 4-5 μποφόρ, αλλά με τη φωτιά άλλαξαν οι συνθήκες και έγιναν 10.

Δεν έφτασα και πήγαμε στη Σέριφο μέχρι τα ξημερώματα, όταν φύγαμε και πήγαμε στο Λαύριο. Παρ’ όλα αυτά, ενημερωνόμουν μέσω ασυρμάτων των σκαφών. Πήγα κατευθείαν στο Δημαρχείο, είχα καλέσει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος είχε φέρει 120 μηχανικούς σε συνεργασία με τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία για να αρχίσει η καταγραφή των σπιτιών».

«Ηλιθιότητα η δήλωση ότι κάηκε το σπίτι μου»

Στη συνέχεια παραδέχτηκε πως η δήλωση ότι κάηκε και το δικό του σπίτι ήταν λάθος: «Η δεύτερη μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχω κάνει ήταν ότι είπα πως κάηκε και το σπίτι μου. Έμενε η 88χρονη μητέρα μου, η φωτιά πέρασε αλλά έκαψε γύρω-γύρω. Έτσι μου έλεγε εκείνη. Η πρώτη ηλιθιότητα και η μεγαλύτερη ήταν όταν ένας δημοσκόπος με συμπεριέλαβε σε έρευνα ως προς τη δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών και αναδείχθηκα πρώτος. Εκατό νεκροί με μαρτυρικό θάνατο, 4.100 ήταν με το μαγιό, καμένα αυτοκίνητα, καμένα σπίτια, καμένα όλα».

Για το εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί

«Μετά τις πυρκαγιές διοικώ με 4 αντιδημάρχους και μία Γενική Γραμματέα. Με παράτησαν σαν τα ποντίκια από το καράβι που βουλιάζει. Υπάρχουν δύο ειδών παραιτήσεις: εκείνων που δεν μπορούν με το τόσο στρες και είναι λογικό και εκείνων που σκέφτονται μικροπολιτικά. Δύο μόνο από τους παραιτηθέντες είχαν ευθιξία. Δεν σκέφτηκα ποτέ την παραίτηση. Πολλές εταιρείες και πολλοί επιχειρηματίες έδωσαν λεφτά για να τα πάρουν οι πυρόπληκτοι. Μυρίστηκαν λεφτά και ήθελαν να φύγω. Βέβαια, σιγά μην αφήσω την αποστολή μου και ειδικά ύστερα απ’ ό,τι έγινε».

Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια

«Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Αυτό που μπορούσαμε να είχαμε κάνει, το κάναμε. Οι κατηγορίες είναι βαριές με 100 νεκρούς, χαμένες περιουσίες και οικολογική καταστροφή. Πρέπει όλοι να κριθούμε για τις πράξεις μας και όποιος φταίει, να την πληρώσει και πρέπει να την πληρώσει. Δεν μπορείς να λες το Μάτι, που έχει σπίτια 6-7 δεκαετίες,  δασική περιοχή».

Όσον αφορά την εν εξελίξει δικαστική έρευνα που γίνεται και στις κατηγορίες που έχει δεχτεί. «Όσα λέγονται είναι ανακριβή για εκείνα που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από τη φωτιά. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ‘έτρεχε’ με στροβιλισμό πάνω από τα πεύκα. Έλιωσαν αυτοκίνητα, ζάντες, με 1.800 βαθμούς Κελσίου. Τα οικόπεδα ήταν καθαρισμένα, με αποδείξεις. Μερικά οικόπεδα ή σπίτια ήταν εγκαταλελειμμένα».

Αντιδράσεις

Στα social media είχαν γραφτεί πολλά για αυτές τις δηλώσεις. Μεταξύ των σχολίων, κι αυτό της αδερφής της Άννας Βίσση…

….ήθελα να ήξερα στην εκπομπή σημερα στον alpha που βγαινει ο ( ούτε το όνομά του δεν γουσταρω να πω) ο υποτιθέμενος Δήμαρχος του Μαραθώνα Ψινάκης προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ του;; ή να εξευτελιστεί ακόμη περισσότερο;;Πως μπορεί να λεει ότι κοιμάται τα βράδια, πως μπορεί να λέει ότι τα έκανε όλα όπως έπρεπε ΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗΑς έρθει κ εδώ να μας το πει κ να μας κοιτάει στα μάτιαΑς έρθει εδω μετά απο 7 μήνες που ακόμη κανείς δεν καταδικάστηκε για το "φόνο" 100 ανθρωπωνΑς έρθει εδώ μετά απο 7 μήνες που ακόμη οικογένειες μένουν σε κατασκηνώσεις κ σιτιζονται απο συσιτιαΑς έρθει εδώ μετα απο 7 μήνες που περιμένουμε τι θα γίνει με τα σπίτια μαςΑς ερθει εδω μετα απο 7 μηνες να δει που ζούμε ,παρέα με τον αμίαντο, τα καμενα, τους διαλυμενους δρόμους, τη βρωμιάΑς έρθει εδώ μετα απο 7 μήνες κ να του πουν οι οικογένειες που είναι στις ευαισθητες ομάδες ότι η κοινωνική πρόνοια ειναι ανύπαρκτηΠίστευα ότι έχω μαλακώσει, οτι δεν θα μου βγάινει οργή κ θυμός ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩΦΙΛΟΙ δεν γραφω συχνα ελπιζω να μην κουραζω αλλα εχω αναγκη να τα πω να τα μαθαινετε και οσοι δεν μενετε εδω να γνωριζετε οτι μας κοροιδευουν. Γραφειοκρατικα μας τσακιζουν κ ο Δημαρχος αν ειχε ……….. θα επρεπε να μπει μπροστα Δεν εχει ομως για τετοια ,εχει μόνο για να βγάινει στις τηλεορασεις κ να παραμυθιάζειΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗΔ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω

Julkaissut Niki Boufi Vissi Torstaina 28. helmikuuta 2019

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις