Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Ταμείο ανάκαμψης: Επιμένει στις θέσεις του ο Μητσοτάκης, νέος γύρος σήμερα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Ταμείο ανάκαμψης: Επιμένει στις θέσεις του ο Μητσοτάκης, νέος γύρος σήμερα

Σύνοδος Κορυφής Ταμείο ανάκαμψης: Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται με φυσική παρουσία εδώ και πέντε μήνες.

Σύνοδος Κορυφής Ταμείο ανάκαμψης: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συγκρούσεις και προτάσεις για μέσες λύσεις ήταν το κλίμα κατά την πρώτη μέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Για την ώρα, οι διαφορές μεταξύ των χωρών μοιάζουν αγεφύρωτες. Μετά από 7 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, ακολούθησαν διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών και οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν στο δείπνο που κράτησε δυόμιση ώρες μέχρι τις 12:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει να δοθούν 500 δισ. ευρώ με επιχορηγήσεις και 250 δισ. μέσω δάνεια. Ωστόσο οι Βόρειοι διαφωνούν ζητώντας το ψαλίδισμα του συνολικού πόσου και τα περισσότερα χρήματα που θα διανεμηθούν να είναι με την μορφή δανείων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βλέποντας το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί κατέθεσε, αργά χθες το βράδυ, νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία όμως δεν κατάφερε να φέρει πιο κοντά τα κράτη – μέλη της Ε.Ε που έχουν χωριστεί ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα. “Αγκάθια” στη διαπραγμάτευση, μετά από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων, αποτελούν το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναλογία δανείων- επιχορηγήσεων και κυρίως οι όροι που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των χρημάτων.

Σύγκρουση Ολλανδίας – Ιταλίας

Η πρόταση της Ολλανδίας που ζήτησε να έχει το δικαίωμα η κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις πόρων που θα παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη για το ταμείο ανάκαμψης, εξόργισαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. “Η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο” διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού. Παράλληλα κατά την παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής επιχείρησε να αποδομήσει με συγκεκριμένα στοιχεία την πρόταση του Ολλανδού ομόλογου του. Εκτός όμως από την μετωπική σύγκρουση των δύο ηγετών, υπήρξαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις των αρχηγών – κρατών της Ε.Ε επιβεβαιώνοντας το χάσμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Δανία επέμεινε στη μείωση του συνολικού ύψους του ταμείου ανάκαμψης. Η Αυστρία διαφώνησε με την πρόταση Μισέλ. Η Ουγγαρία εμφανίζεται αδικημένη και ζητά περισσότερα κονδύλια. Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της οριστικής κατάργησης των επιστροφών που ορισμένα κράτη λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τα βασικά μεγέθη της πρότασης της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς εξέφρασε την άποψη πως οι “27” δεν βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, από την στιγμή που πέφτουν στο τραπέζι διαφορετικές προτάσεις.

Οι “κόκκινες” γραμμές Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν και τάσσεται υπέρ του ύψους των ενισχύσεων για το ταμείο ανάκαμψης. Να παραμείνει η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Ένα μέρος από τα 32 δισ. ευρώ που επιδιώκει να λάβει η κυβέρνηση αναμένεται να κατευθυνθεί σε μείωση φορών και εισφορών ύψους περίπου 6 δισ. με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τα χρήματα να δοθούν σε βάθος τετραετία και όχι μέσα σε δύο χρόνια καθώς είναι μικρό το χρονικό διάστημα για απορρόφηση. “Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής,

Σκέψεις για έκτακτη σύνοδο

Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί δεν δίνει πολλές πιθανότητες να υπάρξει “λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής πριν το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο στόχος των περισσότερων κρατών – μελών της Ε.Ε είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα έτσι ώστε να αίσιο τέλος οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Δείτε ακόμη

Η μάχη της μάσκας στη Σύνοδο – Στην “κορυφή” Μπετέλ και Μητσοτάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις