Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Το θέμα της Τουρκίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Το θέμα της Τουρκίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, την έναρξη των εργασιών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά τις 10:00. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν η Σύνοδος -η πρώτη με φυσική παρουσία- να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Τις σχέσεις με την Τουρκία έθεσαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης: Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε έκανε τουίτ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Πιθανή πενταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου. Σε αυτή την πενταμερή συνάντηση, εφ’ όσον γίνει, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ίδιος ο Μισέλ.

Ήδη μάλιστα, φέρεται να έχει γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση, όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση, ούτε αν θα γίνει αυτή σήμερα ή αύριο, καθώς η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στην Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ενδεικτική του πως «αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο».

Δείτε ακόμη

Σαρλ Μισέλ: Θέλουμε μια Ευρώπη σταθερή
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία (vid)
Φλώρος: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Στέλνουμε μήνυμα ισχύος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις