Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Οι δηλώσεις των ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Οι δηλώσεις των ηγετών

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία σε σχέση με το Ταμείο στη Σύνοδο.

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία σε σχέση με το Ταμείο στη Σύνοδο, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, Σάββατο. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία. Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σαρλ Μισέλ: Θέλουμε μια Ευρώπη σταθερή

Σαρλ Μισέλ: Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο και ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ. Σημειώνεται ότι ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του προς τους «27» είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων την ανάγκη για εξεύρεση συμφωνίας, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων».

Μέρκελ: Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «οι διαφορές είναι ακόμα πολύ μεγάλες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. «Αυτή η σύνοδος κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Μακρόν: Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία

Μακρόν: Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Τα σημεία διαφωνίας που εξέφρασε ο Μπάμπις: Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ». Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Καρίνς: Θέλουμε αποτέλεσμα

Καρίνς: Την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς. «Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

 

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία (vid)
Φλώρος: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Στέλνουμε μήνυμα ισχύος
Αγιά Σοφιά και Ταμείο Ανάκαμψης στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις