Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Θλιβερή προπαγάνδα χωρίς όριο
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Θλιβερή προπαγάνδα χωρίς όριο

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Ένα απίστευτο σόου έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο του πραξικοπήματος ακριβώς έξω από την Αγιά Σοφιά.

Αγιά Σοφιά Ερντογάν: Ένα πραγματικά άθλιο σόου έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από την Αγιά Σοφιά για να τιμήσει την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του που είχε γίνει στις 15 Ιουλίου 2016. Νέοι και νέες ντυμένοι με κόκκινες μπλούζες και μαύρα παντελόνια εκτέλεσαν μια ολόκληρη χορογραφία μπροστά από την Αγιά Σοφιά, όχι τυχαία φυσικά σε ένα άκρως επικά σκηνοθετημένο βίντεο που σε κάθε ευκαιρία έκανε ζουμ στο μνημείο που πλέον γίνεται τζαμί.

Οι χορευτές έκαναν σχηματισμούς δημιουργώντας συνθήματα όπως «Νίκη της Δημοκρατίας» αλλά και το σύμβολο της τουρκικής σημαίας που είναι η λευκή ημισέληνος με το αστέρι. Την ώρα της χορογραφίας ακουγόταν μουσική σαν αυτές που ακούγονται όταν στήνονται τα σόου για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Προπαγάνδα χωρίς όριο με νοήματα για όσους την παρακολουθούσαν.

Αγιά Σοφιά: Θλίψη προκαλεί βίντεο με την αποκαθήλωση των πινακίδων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Όπως δείχνει το βίντεο που ανέβασε η ιστοσελίδα Haberso, οι προετοιμασίες συνεχίζονται στον ιστορικό χώρο αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Οι πινακίδες του μουσείου στην είσοδο του τζαμιού αφαιρέθηκαν. Την Τρίτη, η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας Diyanet εξέδωσε οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε αυτές, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων τονίζει πως οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται και να είναι «πιο σκοτεινές» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στο να δέχεται επισκέπτες το τζαμί, τις ώρες που δεν γίνεται προσευχή. Απαντώντας μάλιστα και σε θεολογικές ανησυχίες, προσθέτει πως η ύπαρξη των αγιογραφιών, στο μνημείο, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά». Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει κλειστή στους επισκέπτες από τις 12 Ιουλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη μετατροπή της σε τέμενος.

Την ίδια ώρα, σε αποκαλύψεις για τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προχωρά η γερμανική εφημερίδα Bild. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «plan B» του προέδρου της Τουρκίας, καθώς αναφέρει ότι ο Ερντογάν «όχι μόνο θέλει να προσευχηθεί στις 24 Ιουλίου, όταν θα ανοίξει για πρώτη φορά ως τζαμί στο κοινό, αλλά σχεδιάζει να εκφωνήσει και κήρυγμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις