Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ
ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Στα 3,9 δισ. ευρώ έχει υπολογίσει ο ΕΦΚΑ το κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και των αναδρομικών που εκκρεμεί από το 2015. Η απόφαση αφορά 2,5 εκατ. συνταξιούχων, ενώ εκτιμάται πως από τον Ιούνιου του 2015 έχουν κινηθεί δικαστικά 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.

Η πλειοψηφία των νομικών συμφωνεί πως όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το «ορφανό» 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Έτσι, ενδεχόμενη μη δικαίωση γι’ αυτή την περίοδο θα είναι «ανατροπή». Κι αυτό επειδή πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο

Συνεπώς το περίφημο 11μηνο είναι το χρονικό διάστημα που έπεται της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Όμως ακόμα και γι αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή των ποσών εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Ειδικότερα το κόστος υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

Η επιστροφή των δώρων

Η επιστροφή των κομμένων δώρων που αφορά όλους τους συνταξιούχους θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ ενώ στα 1,9 δισ. υπολογίζεται η επιστροφή των ποσών που ψαλιδίστηκαν σε 1,2 εκατ. συντάξεις. Το καθαρό ποσό αν αφαιρεθεί ο φόρος 20% και η εισφορά υπέρ ασθενείας περιορίζεται στα 2,9 δισ. Το κόστος θεωρείται και πάλι απαγορευτικό ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία με την υστέρηση εσόδων του e-ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει η δραματική μείωση της απασχόλησης. Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως πέντε έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ ( μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

Οι αντισυνταγματικές περικοπές

Στο «κάδρο» των αναδρομικών περιλαμβάνονται πέντε περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015:

  1. μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  2. μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  3. μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ
  4. πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
  5. πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

Δείτε ακόμη

Νομοσχέδιο Βρούτση: Οι αυξήσεις συντάξεων και τα αναδρομικά που έρχονται
Πρόταση Κορκίδη για εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες από την Τουρκία
Προς νέα παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις