Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δείπνο Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: Σε ταβέρνα στο Μεταξουργείο μετά συζύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: Σε ταβέρνα στο Μεταξουργείο μετά συζύγων

Δείπνο Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου: Μετά την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δείπνο Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: Για δείπνο πήγαν σε ταβέρνα στο Μεταξουργείο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείπνησαν μαζί με την σύζυγο του πρώτου, Μαρέβα Γκραμπόβσκι και τον σύντροφο της ΠτΔ, Παύλο Κοτσώνη.

Η εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα μας, για την οποία και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η εκδήλωση, έχει ως κεντρικό θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας την εποχή της πανδημίας.  Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έστειλε το μήνυμα ότι απέναντι στις κρίσεις οι οποίες δοκίμασαν τις κοινωνίες μας τα τελευταία χρόνια η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά περισσότερη Ευρώπη, ως χώρος οικονομικής και πολιτικής Ένωσης, αλλά και, εξίσου σημαντικά, ως χώρος διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξίων.

Επισήμανε ότι το συμβούλιο της Ευρώπης είναι ακριβώς «ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών-μελών που μοιράζονται το κοινό Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» και ότι «αυτές οι αρχές και αξίες πρέπει να μας καθοδηγούν στις δύσκολες στιγμές».

Σημείωσε ότι η πανδημία και η επιβολή πρωτόγνωρων περιορισμών για την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας έδωσε στην Ελληνική Προεδρία το βήμα «να αναδείξει το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Οργανισμού». Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στο αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική προστασία, οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών πρέπει να διέπονται από αναλογικότητα, να είναι προσωρινοί και απολύτως αναγκαίοι, καθώς και να τίθενται υπό συνεχή επανεξέταση.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτή η επικαιρότητα των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε περιόδους πανδημίας και κρίσεων κινητοποίησε την Ελληνική Προεδρία να θέσει το στόχο της υπογραφής μιας «Διακήρυξης των Αθηνών», κατά την επικείμενη 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα. Όπως τόνισε, «ένα τέτοιο κείμενο και η υιοθέτηση της Διακήρυξης θα αποτελέσει ένα νέο κεκτημένο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ευημερία για τις επόμενες γενιές». Η ελληνική προεδρία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων δράσεών της να πραγματοποιείται ψηφιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σακελλαροπούλου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ευχάριστο κλίμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις