Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καλογρίτσας – Παππάς: Σάλος από τις αποκαλύψεις, στη “μέση” ο Βαξεβάνης
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Καλογρίτσας – Παππάς: Σάλος από τις αποκαλύψεις, στη “μέση” ο Βαξεβάνης

Καλογρίτσας - Παππάς: Μπορεί ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, να έπεισε εν μέρη τους συντρόφους του στην πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος αμφισβήτησης και κριτικής.

Καλογρίτσας – Παππάς: Την ώρα που “κλείνει” ένας χρόνος κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι αποκαλύψεις για τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την ώρα που ο λαός του έδειξε την… πόρτα, σοκάρουν ακόμα και τον πιο υποψιασμένο. Πρωταγωνιστής των “σκοτεινών” μεθόδων που περιγράφονται από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο επίκεντρο διαφορετικών υποθέσεων είναι ο Νίκος Παππάς, πολύ φίλος και στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα και για τον ίδιο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κοινή συνισταμένη στα όσα αποκαλύπτουν ο Σάμπυ Μιωνή και ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι η προσπάθεια να στηθεί ένα παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, όπως το χαρακτηρίζουν τα άλλα κόμματα. Είτε αυτό αφορά την προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, είτε αφορά τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Ο «κόκκινος εργολάβος», όπως είχε χαρακτηριστεί ο Χρήστος Καλογρίτσας, λόγω της “θερμής” φιλίας που είχε αναπτύξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στις αποκαλύψεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας CCC κατά της εταιρείας του «Τοξότης». Η CCC έχει προσφύγει κατά του Καλογρίτσα απαιτώντας να της επιστραφούν τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα mall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό που αρχικά έμοιαζε με δικαστική διαμάχη μεταξύ εργολάβων κατέληξε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, σε μια δύσοσμη υπόθεση με εικονικές συμβάσεις, προσπάθεια να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel» και ένα Documento.

Καλογρίτσας – Παππάς: Πού πήγαν €3 εκατ.

Η υπόθεση σε γενικές γραμμές έχει ως εξής. Τον Αύγουστο του 2016 η πολυεθνική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τον Τοξότη του Καλογρίτσα αναφορικά με υπεργολαβία για ένα mall που έχτιζε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα είναι οι γνωστοί επιχειρηματίες Σάμερ και Φουάντ Χούρυ.

Η εταιρεία Τοξότης πήρε 3 εκατ. ευρώ προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αλλοδαπή εταιρεία προσέφυγε στο Ελβετικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων της. Τον Απρίλιο του 2019 η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως την εταιρεία των Χούρυ, ζητώντας την επιστροφή των 3 εκατ. από τον Χρ. Καλογρίτσα. Το δικαστήριο της Τετάρτης, όπου ακούστηκαν όσα περιγράψαμε για τον «Λευκό Οίκο» και τον Νίκο Παππά, εξέτασε την αίτηση αναγνώρισης και κήρυξης εκτελεστής της αλλοδαπής διαιτητικής υπόθεσης.

Καλογρίτσας – Παππάς: Πώς πήρε τα τα 3 εκατ. ο “κόκκινος” εργολάβος

Στην αγωγή που κατέθεσε στο δικαστήριο αλλά και στην εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία της εταιρείας Τοξότης του Καλογρίτσα αναφέρεται καθαρά ότι όλα έγιναν σε συμφωνία με το «White House» με σκοπό τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες Αυτά λοιπόν που επικαλείται η πλευρά Καλογρίτσα για να αποφύγει την πληρωμή των 3 εκατ. ευρώ είναι αποκαλυπτικά. Υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις ήταν «εικονικές», το κατασκευαστικό έργο πρόφαση και τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον περίφημο νόμο Παππά ήθελε να ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια και να προωθήσει τους δικούς του. Ο Καλογρίτσας, έχοντας παραδοσιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναλάβει την εργολαβία να διεκπεραιώσει το νέο τοπίο στα ΜΜΕ. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ο «Λευκός Οίκος» εκείνη την εποχή αναλάμβανε full service για τους ευνοούμενους επιχειρηματίες όπως ο Καλογρίτσας. Όχι μόνο φρόντιζε να τους εντάξει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά προσπαθούσε να τους διευκολύνει σε κάτι… μικρολεπτομέρειες. Όπως, για παράδειγμα, να βρουν χρήματα γιατί δεν διέθεταν την αναγκαία κεφαλαιακή επιφάνεια.
Όλα τα κανόνιζε το «White House»: Στο εξώδικο αναφέρεται καθαρά ότι όλα έγιναν υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του «White House», γράφει το Θέμα.

Ο τρόπος ήταν απλός. Πλησίαζαν μεγάλους επιχειρηματίες, τους έπειθαν να προσφέρουν τα «αναγκαία» και το σχέδιο προχωρούσε. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατήγγειλε δημόσια ότι ο Ν. Παππάς τον είχε προσεγγίσει για να χρηματοδοτήσει το κανάλι του Καλογρίτσα. Μια καταγγελία που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τον Παππά.

CCC: Αραβικός κατασκευαστικός κολοσσός

Ο Βάελ και ο Σάμερ Χούρι μαζί με τον αδελφό τους Ταουφίκ κρατούν τα ηνία του μεγαλύτερου αραβικού κατασκευαστικού ομίλου με έσοδα άνω των 7 δισ. δολαρίων ετησίως και έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για τον όμιλο CCC (Consolidated Contractors Company), τον οποίο ίδρυσαν ο πατέρας τους Σαΐντ Χούρυ και ο θείος τους Χασίμπ Σαμπάχ, παλαιστινιακής καταγωγής, στις αρχές του ’50 στον Λίβανο. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 πήραν την απόφαση να καταφύγουν με τις οικογένειές τους αρχικά στο Λονδίνο και έπειτα στην Αθήνα, την οποία τελικά κατέστησαν βάση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Σήμερα ο όμιλος CCC απολαμβάνει τον χαρακτηρισμό «διαμάντι» του αραβικού κατασκευαστικού κόσμου.

Είναι πολύ γνωστός για τα τεραστίων διαστάσεων πρότζεκτ που αναλαμβάνει, όπως το μήκους 60 χλμ. μετρό του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο στο Καζακστάν, αγωγούς φυσικού αερίου ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αεροδρόμια, εργοστάσια ενέργειας, ύδρευσης και πολλά άλλα. Επίσης, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κάποια από τα εμβληματικά κτίρια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπως το προεδρικό παλάτι στο Αμπού Ντάμπι.

Πάνω από 7 δισ. τα έσοδα το 2017

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που παρέχει ο όμιλος στην επίσημη ιστοσελίδα του και αφορούν την οικονομική χρήση 2017, το σύνολο των εσόδων του ξεπερνούσαν τα 7 δισ. δολάρια. Επίσης, απασχολεί πάνω από 120.000 εργαζομένους στις περίπου 40 χώρες όπου δραστηριοποιείται και κατατάσσεται στην πρώτη εικοσάδα των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων σε όλο τον κόσμο.

Ο Βάελ κατέχει τη θέση του προέδρου του ομίλου CCC, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέση του προέδρου στο σκέλος των πετρελαίων και ορυκτών. Ο Σάμερ, από την πλευρά του, κατέχει θέση διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο CCC και είναι πρόεδρος του κατασκευαστικού σκέλους. Συμμετέχει ακόμη σε πολλά οικονομικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Είναι πρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας της Παλαιστίνης και διευθύνων του Palestine Investment Fund PLC. Επίσης, είναι μέλος σε 28 περιφερειακούς και διεθνείς γνωστούς οργανισμούς. Οι δυο τους συνήθως αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, σε αντίθεση με τον Ταουφίκ, ο οποίος με τη σύζυγό του Χάλα είναι γνωστοί στα αθηναϊκά σαλόνια.

Μήνυση ετοιμάζει ο Καλογρίτσας

Και μέσα σε αυτή την «εκρηκτική» ατμόσφαιρα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα, η πλευρά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα αναμένεται να καταθέσει μήνυση κατά της λιβανέζικής εταιρείας που αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Καλογρίτσας – Παππάς: Τα ερωτήματα με το Documento

Η Νέα Δημοκρατία στέκεται και σε μια άλλη πτυχή των αποκαλύψεων που αφορά την έκδοση της εφημερίδας Documento και την σύντομη διαδρομή του Κώστα Βαξεβάνη από την θέση του «απλού εργαζόμενου» σε αυτή του ιδιοκτήτη.

«Από την πλευρά του εργολάβου κι επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του «μαγαζιού», κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η “ανεξάρτητη” δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη “βρώμικη δουλειά” του ΣΥΡΙΖΑ.). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ώ του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης», αναφέρει σε ανακοίνωση της. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θυμίζουν την στενή σχέση του Κώστα Βαξεβάνη με τον Νίκο Παππά, αλλά και τις επιθέσεις του Documento κατά κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Πρωθυπουργού με «fake news για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τονίζουν.

Καλογρίτσας – Παππάς: Στο «κάδρο» ο Τσίπρας

Την ώρα που ο Νίκος Παππάς βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Τι γνώριζε από όλα αυτά ο τέως πρωθυπουργός, ήταν σε συνεννόηση με τον κορυφαίο υπουργό του και τι θα πράξει μετά τα όσα συγκλονιστικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας;

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;  Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε και ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες» προσθέτει ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα και με νέες αποκαλύψεις, στο ίδιο δικαστήριο ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε ενόρκως και δια των δικηγόρων του ότι αυτά τα 3.000.000 κατέληξαν στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη με την Νέα Δημοκρατία να ζητά απαντήσεις από Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά «για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία που την έστησαν».

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει: «Ο Κώστας Βαξεβάνης οφείλει να απαντήσει εάν αυτό που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας στο Δικαστήριο ισχύει ή όχι. Δηλαδή, ότι από τα 3.000.000 ευρώ που με την μεσολάβηση του Νίκου Παππά, πήρε από την εταιρεία CCC, τα 2.500.000 ευρώ τελικά τα έδωσε για να ιδρυθεί η εφημερίδα Documento. Ισχύει;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές για Θεοδωρικάκο

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο ή τον χωροφύλακα σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέα ανακοίνωσή του, αφήνει αιχμές για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. «Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η ΝΔ θυμήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο το 2016 τον κατηγορούσε ως αναξιόπιστο για τα βοσκοτόπια, και να τον τοποθετήσει ξανά στην πολιτική σκηνή, πλέον ως αξιόπιστο. Ξαναλέμε λοιπόν: Τις δοσοληψίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία και τα ανεξόφλητα χρέη του προς τρίτους επιχειρηματίες ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του. Σε κάθε περίπτωση, οι φθηνοί και στημένοι αντιπερισπασμοί, στους οποίους καταφεύγει η ΝΔ δεν πρόκειται να της δώσουν διέξοδο διαφυγής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί για όσα αποκαλύπτονται για τη δραστηριότητα του Νίκου Παππά, τονίζοντας ότι στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας η δικαιολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είναι παιδονόμος. «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι όλη αυτή την περίοδο γιατί αποκαλύπτεται ότι εκτός από ψέματα, εκτός από διχασμό, εκτός από άκρατο λαϊκισμό οργάνωσαν και ένα απίστευτο παρακράτος για να ελέγξουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Για δήθεν αποκάλυψη μιλά η Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική συνέντευξή της χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «δήθεν αποκάλυψη». Προσεκτική είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής: «Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα στο Πρώτο Θέμα, είναι συνέχεια μιας σειράς αποκαλύψεων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος και ουσιαστικά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: Σήψη του συστήματος

Για σήψη του συστήματος κάνει λόγο το ΚΚΕ και με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αν κάτι αποδεικνύουν οι νέες αποκαλύψεις -ένθεν κακείθεν- και τα αλληλοκαρφώματα, είναι η βαθιά σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος, όπου η μια του όψη είναι η διαφθορά και τα πάρε δώσε με επιχειρηματίες, ενώ η άλλη είναι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν όλοι τους τσακίζοντας τα λαϊκά δικαιώματα».

Βελόπουλος: Κακοδαιμονία της Ελλάδος

Στη κακοδαιμονία του συστήματος αναφέρεται ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Η κακοδαιμονία της Ελλάδος έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Τα κόμματα εξουσίας, τους διεφθαρμένους επιχειρηματίες αλλά κυρίως την “ομερτά” με μόνιμο θύμα τον ελληνικό λαό.Τα κλεμμένα δεν έρχονται ποτέ πίσω, οι ένοχοι δεν τιμωρούνται και η Ελλάδα μολύνεται από την δυσωδία επίορκων, αργυρώνητων, τρόφιμων κάθε είδους λίστας που όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την ασέλγεια πάνω στο Έθνος και το δημόσιο χρήμα.

Σε όλους αυτούς που εμπλέκονται μια ποινή αξίζει: δήμευση περιουσίας και φυλακή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις