Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση στο Μισισιπή
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση στο Μισισιπή

ΗΠΑ: To Μισισίπι ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας από την σημαία του.

ΗΠΑ: Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόυντ στις ΗΠΑ φαίνεται πως επιτάχυναν και άλλες εξελίξεις στη χώρα. Η Βουλή και η Γερουσία του Μισισιπή ψήφισαν και ενέκριναν χθες την αφαίρεση του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής από τη σημαία της πολιτείας. Το Μισισίπι είναι η τελευταία αμερικανική πολιτεία που έχει στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας. Αυτό υπήρξε η σημαία των Νοτίων κατά των αιματηρό Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, που διήρκεσε από το 1861 έως το 1865 και έληξε με ήττα του Νότου. Έκτοτε η σημαία παρέμεινε σε διάφορους χώρους επίσημους και μη ως υπόμνηση του αγώνα και μελλοντική υπόσχεση εξέγερσης.

Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια του κύματος διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε τη διαμάχη σχετικά με την διατήρηση συμβόλων της σκλαβιάς και των φυλετικών διακρίσεων. Η μέχρι τώρα εν χρήσει σημαία περιλάβανε το πρότυπο – κόκκινο φόντο, μπλε σταυρό διαγώνιο, με μικρά λευκά αστέρια – που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες, που αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

https://twitter.com/PlanetJordanTv/status/1277377092959731717

ΗΠΑ: Η ψηφοφορία στο Μισισιπή

Η απομάκρυνση του εμβλήματος εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μισισιπή με πλειοψηφία 91 ψήφων υπέρ, έναντι 23 κατά. Στη συνέχεια, η Γερουσία ενέκρινε τη διάταξη με 37 ψήφους υπέρ, έναντι 14. Τονίζεται ότι το Μισισιπή είναι η μόνη πολιτεία που έχει το έμβλημα των Νοτίων στη σημαία του, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003. Βάσει του ψηφισθέντος νόμου μια εννεαμελής επιτροπή θα σχεδιάσει μια νέα σημαία που θα περιλαμβάνει τη φράση «In God We Trust», («Εμπιστευόμαστε τον Θεό») που αναγράφεται στο νόμισμα των ΗΠΑ. Οι πολίτες του Μισισιπή θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί ένα νέο σχέδιο.

Ένα μεγάλο βήμα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μισισιπή, Τζον Χορν δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους», είπε. Ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς, ο οποίος δεν ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη σημαία, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο και θα επικυρώσει τον νόμο εάν εγκριθεί.

Δείτε ακόμη

Δημοτικές εκλογές: Αποτυχία Μακρόν, για πρώτη φορά η Λεπέν κερδίζει μεγάλη πόλη
Επιμένει στην προκλητική τακτική η Άγκυρα – Επανέρχεται στη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ντονμέζ
Βίντεο σοκ: Έκαναν σεξ σε επίσημο αυτοκίνητο του ΟΗΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις