Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: “Μόνη οδός επίλυσης των διαφορών, η διπλωματία”
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: “Μόνη οδός επίλυσης των διαφορών, η διπλωματία”

Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: Μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι» ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές απειλές και στην επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο.

Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: Τη διπλωματία, ως μόνη οδό επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία προκρίνει ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του. «Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά, να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου και την εκπομπή «Φάκελοι» του ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές απειλές, την αστάθεια στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο. «Η εδώ παρουσία του κου Μπορέλ δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι πώς και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να ενεργήσουν προς αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κρίσης σε περιοχή μάλιστα που καθορίζεται και ως σύνορα της ΕΕ» σημείωσε. Να σημειώσουμε πως η παρουσία Μπορέλ στην Ελλάδα την Τετάρτη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που έκανε λόγο για προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να δημιουργήσουν μια «συμμαχία κακών» εις βάρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε προτεκτοράτο, λέει ο Νίκος Αναστασιάδης

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι η Τουρκία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τα κατεχόμενα με βάσεις, με εγγυήσεις και με γεγονότα που παρακολουθούμε στην κατεχόμενη περιοχή, όχι μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Τουρκίας, αλλά ορθότερα εις βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ενώ όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, η Τουρκία πλήττει και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με την εισβολή της στη θάλασσα, αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας να πραγματοποιήσει εξορύξεις ανοιχτά της Κύπρου.

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ως καταλυτικό στοιχείο. Όπως εξήγησε, αυτό δημιουργείται όταν η μικρότερη αριθμητικά κοινότητα δεν προσπαθεί να επιβληθεί στην μεγαλύτερη. «…Όταν η λύση ή οι πρόνοιες της λύσης θα δίνουν ένα λειτουργικό κράτος και δεν θα δημιουργούν την αγωνία ότι την επομένη θα καταρρεύσει. Είναι ο χρόνος που λέμε, αλλά γιατί περνά ο χρόνος; Γιατί απλούστατα προηγούνται ή τίθενται ως προϋπόθεση οι αξιώσεις της Τουρκίας, όχι των τουρκοκυπρίων και αυτό είναι το πλέον επιβαρυντικό».

Δείτε ακόμη

Μυρίζουν “μπαρούτι” οι δηλώσεις Ακάρ – “Καθίστε ήσυχα, θα λυπηθείτε”
Οργή Άγκυρας για τις δηλώσεις Δένδια – “Η Ελλάδα κάνει συμμαχίες κακών”
Φλώρος: Βυθίσατε τον «Έβρο» – Εντυπωσιακά πλάνα από την Κάρπαθο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις