Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση προκαταβολής φόρου 2020: Ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Γιώργο Αυτιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020: Ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Γιώργο Αυτιά

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020: Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ξέρουμε το ακριβές ποσοστό της μείωσης προκαταβολής φόρου.

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020: Το αργότερο στις αρχές Ιουλίου θα είναι σε θέση το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου. Όπως δήλωσε, στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας η μείωση προκαταβολής φόρου θα είναι γενναία και θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία, θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στη δεύτερη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν πλέον στις 80 χιλιάδες.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για «μνημονιακές δεσμεύσεις» λέγοντας ότι «μνημόνια δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να υπάρξει». Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρατά τον κουμπαρά της χώρας σε υψηλά επίπεδα και σήμερα έχουμε 37,5 δισ. ευρώ όταν στην αρχή της πανδημίας είχαμε 36,5 δισ, καθώς αντλούμε πόρους με χαμηλό κόστος δανεισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα περάσει όλες τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες και συγκεκριμένα:

Την αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα (από 3 διμηνιαίες δόσεις) και νομικά πρόσωπα (από 6 μηνιαίες δόσεις).

Την έκπτωση φόρου 2%, η οποία θα χορηγείται στους φορολογουμένους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Την αύξηση σε 6 από 5 των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τη νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις των οφειλών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού. Το επιτόκιο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων του κορωνοϊού σε 24 μηνιαίες δόσεις θα είναι χαμηλό, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι θα είναι κοντά στο 2,5%.

Δείτε ακόμη

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις