Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Με σύμμαχο την μεσαία τάξη η Κυβέρνηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Με σύμμαχο την μεσαία τάξη η Κυβέρνηση

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Πολιτικά ο Μητσοτάκης κερδίζει και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η μεσαία τάξη δεν αρέσκεται στην αλόγιστη σπατάλη χρημάτων.

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Μεταξύ των στόχων που έχει επιτύχει η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού είναι η μεγάλη αποδοχή που τυγχάνει ανάμεσα στους πολίτες εκείνους που αποκαλούνται μεσαία τάξη. Και όταν αναφερόμαστε στην μεσαία τάξη αναφερόμαστε σε όλους εκείνους που δεν είναι πλούσιοι αλλά καταφέρνουν με δυσκολία η αλήθεια είναι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Η μεσαία τάξη δεν έχει ηλικία αφού τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και μπορεί να αφορά κάποιον που εργάζεται ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δημόσιο υπάλληλο ή ακόμη και σε έναν συνταξιούχο. Παράλληλα με αυτές τις κατηγορίες στην μεσαία τάξη ανήκει και ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που ικανοποιούν τις υποχρεώσεις τους αλλά το κέρδος είναι σχεδόν το ίδιο με έναν μισθό.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επίλεξε και αυτό του «βγήκε» και δημοσκοπικά να στηρίξει αμέσως μετά το τέλος της υγειονομικής πανδημίας αυτές τις κατηγορίες των πολιτών κυρίως με μέτρα φοροελαφρυντικά αλλά και πάγωμα της πληρωμής των υποχρεώσεών τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ένα από τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα ήταν η αναστολή των πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τον φόρο εισοδήματος ενώ από το βήμα της βουλής ανακοίνωσε και την επέκταση των δόσεων και για τις δύο αυτές κατηγορίες εισφορών και μάλιστα σε διπλάσιο αριθμό από τον υφιστάμενο αριθμό δόσεων.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι μισθωτοί να μην  αναγκαστούν να πιεστούν οικονομικά για την αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων και να μπορέσουν να τις μετακυλήσουν χρονικά ακόμη και σε διάστημα ενός έτους χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που αποτελεί την μεσαία τάξη επλήγη περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα και την αναστολή της εργασίας τους.

Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κινούν την αγορά και την κατανάλωση και έτσι στόχευσε στην δυνατότητα να διατηρήσουν  την αγοραστική τους δύναμη και να μην εισέλθουν στην δίνη των συσσωρευμένων χρεών. Πολιτικά ο Μητσοτάκης κερδίζει και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η μεσαία τάξη δεν αρέσκεται στην αλόγιστη σπατάλη χρημάτων και παροχών όπως διατυμπάνιζε όλους αυτούς τους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η στοχευμένη διευκόλυνση τους στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους που δεν θα βλάπτει παράλληλα και την οικονομία.

Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε αφενώς να διατηρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα τους κράτους σε καλό επίπεδο για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, αφετέρου κέρδισε σχεδόν εξ ολοκλήρου την μεσαία τάξη που διαπιστώνει ότι διατηρεί τα χρήματά της και μπορεί να έχει και πρόσβαση σε φθηνότερο τραπεζικό δανεισμό  για τους δύσκολους μήνες έως το τέλος του 2020.

Δείτε ακόμη

Ως το Δεκέμβριο του ’22 η πληρωμή φόρων και εισφορών του κορονοϊού

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι τη Δευτέρα η β’ φάση

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Πάνω από 300.000 οι δικαιούχοι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις