Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξαφάνιση 10χρονης – Τούμπα: Αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τη Μαρκέλλα Βεράμη
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΛΑΘΗ

Εξαφάνιση 10χρονης – Τούμπα: Αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τη Μαρκέλλα Βεράμη

Εξαφάνιση 10χρονης - Τούμπα: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 10χρονης Μαρκέλλας που εξαφανίστηκε στην περιοχή της Τούμπας ενώ γυρνούσε από το σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι της.

Εξαφάνιση 10χρονης – Τούμπα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 10χρονης Μαρκέλλας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, καθώς επέστρεφε από το σχολείο της. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η μητέρα της στο Open tv, η μαθήτρια έφυγε από το σχολείο όταν σχόλασε και επέστρεφε σπίτι μαζί με έναν συμμαθητή της. Το αγόρι πήγε προς το σπίτι του και καθώς απομακρυνόταν από τη 10χρονη, άκουσε μία γυναίκα να τη φωνάζει με το μικρό της όνομα. Η γυναίκα βρισκόταν στην οδό Καισαρείας 38 και η μικρή μόλις άκουσε το όνομά της την πλησίασε.

“Ήρθαν συμμαθητές της Μαρκέλλας από το σχολείο και είπαν ότι κάποια κυρία από το στενό Καισαρείας 38 πήρε το παιδί. Δηλαδή το φώναξε να το ρωτήσει κάτι και το πήρε μαζί της”, είπε σε απόγνωση η μητέρα του κοριτσιού. “Το παιδί δεν ήρθε στο σπίτι, το πήρε αυτή η γυναίκα και έφυγε λέγοντας “έλα να σου δώσω κάτι για τη μαμά””, συνέχισε η μητέρα. Επισημαίνεται πως ο συμμαθητής της Μαρκέλλας, πρόλαβε να διακρίνει τη γυναίκα που φέρεται να απήγαγε τη συμμαθήτριά του και έδωσε στην Αστυνομία την περιγραφή της. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, πρόκειται για μία γυναίκα περίπου 30 ετών, με κόκκινα μαλλιά, κοντή στο ύψος και παράξενο πρόσωπο, ενώ την ίδια περιγραφή έδωσε και μία ακόμη ανήλικη.

Εξαφάνιση 10χρονης – Τούμπα: Καθυστέρησε η ΕΛ.ΑΣ. 4 ώρες το Amber Alert

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, έκανε σοβαρές καταγγελίες για «ολέθρια λάθη» στην υπόθεση της εξαφάνισης της 10χρονη Μαρκέλλας από την περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μάθε τι Παίζει» τόνισε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να δοθεί η έγκριση για την έκδοση του Amber Alert». Όπως δήλωσε, ενώ ο μηχανισμός ήταν έτοιμος να κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, μετά την δήλωση της εξαφάνισης της 10χρονης από τη μητέρα της, χάθηκε χρόνος μέχρι την έκδοση του Amber Alert, παρότι το Χαμόγελο του Παιδιού και η υπηρεσία αναζητήσεων πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως συνέστησαν στη μητέρα να φύγει από το ΑΤ μετά την δήλωση εξαφάνισης λέγοντας πως θα είναι κάποια «παιδική τρέλα». «Για πρώτη φορά στη ζωή μου θα καταγγείλω άνθρωπο», είπε εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ ευχαρίστησε δημόσια την Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες εθελοντικές ομάδες που κινητοποιήθηκαν άμεσα χθες το βράδυ όπου και «οργώθηκε» η ευρύτερη περιοχή δίχως ωστόσο να βρεθεί η μικρή Μαρκέλλα. Όσον αφορά την εξέλιξη της εξαφάνισης ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε «Υπάρχουν πληροφορίες που δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν, έχει αναλάβει η Άμεση Δράση να τις διερευνήσει».

Στα αζήτητα τα ανήλικα προσφυγόπουλα – Κανένας δεν τα ψάχνει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», εκεί που εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει φόβος για μεγαλύτερη επέκτασή του είναι διακίνηση και εξαφάνιση ανήλικων προσφυγόπουλων. «Όσα προσφυγόπουλα εξαφανίζονται είναι στα αζήτητα. Κανένας δεν τα ψάχνει. Δεν είναι καταγεγραμμένα. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στην πορνεία και το trafficking. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία πρκειμένου να μειωθεί ο χρόνος του Amber Alert κάθε φορά που ένα προσφυγόπουλο εξαφανίζεται από ένα καμπ».

2019-2020: Από τα 163 εξαφανισμένα παιδιά εντοπίστηκαν τα 138

Ενδεικτικό είναι ότι από 1/1/2019 έως και σήμερα η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε διεθνές επίπεδο, 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Το 2019 421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, 25.000 στην Αυστραλία, 40.425 στον Καναδά, 21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.

Δείτε ακόμη

Η στιγμή που συλλαμβάνουν την 35χρονη – Ως “Κωνσταντίνα Χατζηφωτίου” μιλούσε στην εταιρεία ταξί
Απίστευτη η 35χρονη – “Δεν πέτυχε η … βαφή στο μαλλί”, είπε για την περούκα
“Νεκροθάφτη, θα δεις ρε” – Εξιτήριο για την 44χρονη που επιτέθηκε στον Χαρδαλιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις