Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΟΦ αντισηπτικά – ανακλήσεις: Δείτε ποιο αποσύρεται
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ αντισηπτικά – ανακλήσεις: Δείτε ποιο αποσύρεται

ΕΟΦ αντισηπτικά - ανακλήσεις: Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

ΕΟΦ αντισηπτικά – ανακλήσεις: Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του αντισηπτικού gel χεριών LAVITA, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται ως βιοκτόνο, χωρίς να έχει την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι η εταιρεία LAVITA CANDIES οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά.

Αντισηπτικά: Τι μπορούμε να κάνουμε αφού δε μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση

Αρχικά, να περιοριστούμε όσο γίνεται σε σκόπιμες χρήσεις αυτών. Ας μην αποτελέσουν προέκταση της ψυχικής μας επιβάρυνσης και του αισθήματος φόβου που ίσως μας έχει καταβάλει. Η εκλογίκευση της χρήσης τους θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων δράσεων αυτών.

Απολυμαντικά με συγκέντρωση άνω του 70 βαθμών οινοπνεύματος δείχνει ότι αρκούν για την καταστροφή του ιού.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο ιός παραμένει ζωντανός σε επιφάνειες και πιθανόν και στον αέρα για κάποιες ώρες, απολυμάνετε λοιπόν, σχολαστικά τις επιφάνειες του σπιτιού σας, με τις οποίες έρχεστε σε επαφή, και αερίζετε τακτικά τους χώρους. Απολυμαντικά με περιεκτικότητα σε χλώριο ενδείκνυνται για απολύμανση επιφανειών. Φορέστε ωστόσο, μάσκα, καθώς μπορεί να αποτελέσουν ερεθιστικούς παράγοντες και για τους αναπνευστικούς αεραγωγούς.

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με μέτρια θερμοκρασία νερού και όσο γίνεται με ήπια καθαριστικά και σαπούνι, όχι παραπάνω από 5 λεπτά. Αποφύγετε καυτό αέρα ή έντονες μηχανικές κινήσεις με σκληρές ακατάλληλες πετσέτες όσο τα στεγνώνετε.

Επιλέξτε καλής ποιότητας απολυμαντικά με μαλακτικές ιδιότητες, ώστε να αντισταθμίζεται η ερεθιστική τους δράση.

Προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ενυδατικές κρέμες χεριών, οι οποίες δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια, ενυδατώνουν αλλά συγχρόνως μειώνουν την απώλεια νερού από το δέρμα. Θα χρειαστεί να την εφαρμόζετε μετά από κάθε πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού. Μην υποτιμάται την δράση των κρεμών αυτών, είναι θεραπευτική και όχι απλά προληπτική ή επικουρική.

Στην περίπτωση που ήδη εντοπίζετε σημεία αυξημένης ξηρότητας, απολέπισης, αίσθημα κνησμού, καψίματος ή και ήπια ερυθρότητα, η χρήση της θα εξασφαλίσει την ταχύτερη αναδόμηση και ακεραιότητα του φραγμού και τη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε ότι όταν ο φραγμός της επιδερμίδας είναι διαταραγμένος, πέραν από τη απώλεια του νερού, είστε πιο επιρρεπείς σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα.

Σε περίπτωση που τα χέρια σας έχουν ήδη υποστεί φθορά, αποφύγετε για έναν λόγο παραπάνω, ελαστικά, καλλυντικά, χρώματα, αρώματα, φυτά καθώς και τοπικά φάρμακα αλλά και επαφή με κατοικίδια.

Αν έχετε κήπο και σας βλέπει ο ήλιος προστατέψτε τα με αντηλιακή κρέμα.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε έντονο αίσθημα κνησμού η καύσου, πόνου η οποιαδήποτε ανεπιθύμητο ερεθισμό επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών ή αντιβιοτικών με δική σας πρωτοβουλία δεν αποτελεί ορθή θεραπευτική προσέγγιση και ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις