Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός 2020: Τέλος η σεναριολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2020: Τέλος η σεναριολογία

Ανασχηματισμός 2020: Πιο κοντά στον ανασχηματισμό και μάλλον πολύ μακρυά από το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι η σεναριολογία και για τις δύο πολιτικές κινήσεις καλά κρατεί.

Ανασχηματισμός 2020: Πιο κοντά στον ανασχηματισμό και μάλλον πολύ μακρυά από το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι η σεναριολογία και για τις δύο πολιτικές κινήσεις καλά κρατεί. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ισχυροποίηση της αποδοχής του από τους πολίτες αλλά και της ευρείας διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Η διαφορά αυτή καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπικές έρευνες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Και μπορεί τα σενάρια αυτά να «κάηκαν» με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στην ομιλία του στην βουλή όσο και από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, ωστόσο οι διακινητές αυτών των σεναρίων συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα πάντα είναι ανοικτά. Δυστυχώς για εκείνους ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε αφανώς μια μικροκομματική επιλογή, αφετέρου θα αποτελούσε κίνηση υψηλού ρίσκου για την κατάσταση της οικονομίας που προσπαθεί εκ νέου να βρει βηματισμό προς την ανάκαμψη.

Ακόμη και όσοι υποστηρίζουν ότι πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έβγαινε διπλά κερδισμένος από μια εκλογική αναμέτρηση γιατί θα κατέγραφε μια ακόμη νίκη κατά του Αλέξη Τσίπρα και θα αύξανε ενδεχομένως την κοινοβουλευτική του δύναμη, έλαβαν μια αμιγώς πολιτική απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που είπε ότι η χώρα έχει σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών έως ότου ολοκληρώσει την τετραετία.

Ανασχηματισμός 2020: Τέλος στα σενάρια

Και μπορεί τα σενάρια για τις εκλογές να μην έχουν ισχυρή βάση, δεν ισχύει το ίδιο για τον ανασχηματισμό αφού αυτός φαίνεται να είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού. Ωστόσο ακόμη και αυτά τα σχέδια δεν είναι βραχυπρόθεσμα γεγονός που σημαίνει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αργήσουν. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών στην κανονικότητα δηλαδή όχι πριν όλοι οι τομείς της οικονομίας ανοίξουν και υπάρξουν τα πρώτα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Εν μέσω αυτής της κατάστασης ο πρωθυπουργός δεν θα ρισκάρει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στους ανθρώπους που χειρίστηκαν την πανδημία αλλά και τα μέτρα που χρειάστηκε να επιβληθούν. Επιπλέον ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση εάν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός (δηλαδή αλλαγές σε παραγωγικά υπουργεία) ή αν θα είναι απλώς ένα φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών.

«Ουδείς επιθυμεί στην παρούσα φάση να υπάρχουν και εσωκομματικές γκρίνιες»

Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν στο Alphafreepress.gr ότι ουδείς επιθυμεί στην παρούσα φάση να υπάρχουν και εσωκομματικές γκρίνιες στην ΝΔ από την αποπομπή κάποιων υπουργών ή υφυπουργών ή ακόμη και από την μη υπουργοποίηση κάποιων στελεχών που θα ήθελαν να αναλάβουν υπουργικούς θώκους. Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τον ανασχηματισμό αργότερα χρονικά από ότι πίστευαν ή επιθυμούσαν κάποιοι είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα εθνικά μας θέματα με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται και να εντείνεται τόσο στα βόρεια σύνορά μας όσο και στο Αιγαίο. Η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για τον ανασχηματισμό βαραίνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό, όπως τον ίδιο άνθρωπο βαραίνει και η ευθύνη η χώρα και η οικονομία να ορθοποδήσει και να μπει στις ράγες της ανάπτυξης από τις οποίες «έφυγε» για λίγο, λόγω της πανδημίας. Και μάλλον η ευθύνη για την ομαλή πορεία της χώρας είναι αυτή που επικρατεί και στο μυαλό και στις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Επιδοτούμε με 100 εκατ. ευρώ την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου
Σκληρή προειδοποίηση Παναγιωτόπουλου σε Τουρκία – “Είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή”
“Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι εποχή, είναι συναίσθημα” – Ανοίγει η χώρα από 1η Ιουλίου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις